NetDoktor Hírlevél – 2021. 42. hét

Kedves Doktornő / Doktor Úr! Kedves Asszisztens!
Heti hírlevelünk témája

 • Információk induló praxisközösségeknek
 • A hivatásos jogosítvány érvényessége 30 nap múlva változik
 • Táppénz – keresőképtelenségi igazolás információk
 • Klinikai kutatás modul (CRP)
 • SynLab kapcsolat
 • Mobil app fejlesztések
 • Gyakori Kérdések – Válaszok

Információk induló praxisközösségeknek

November elsejétől hivatalosan elindulnak azon praxisközösségek, – a hivatalos jelentési kötelezettségek mellett, – amelyeket az OKFŐ befogadott, és visszaküldte számukra az 5 jegyű praxisközösségi kódot.

A NetDoktor hivatalosan is készen áll a jelentések beküldésére

A PK tevékenységek éles jelentése november 1-én indul. Az ehhez szükséges jelentési rendszert a NetDoktor alap verziójába beépítettük, az OKFŐ pedig akkreditálta azt. A jelentés folyamatos EESZT-be küldött adatszolgáltatásként történik, azaz minden ellátás lezárásakor, ha volt PK-t érintő tevékenység, azt a NetDoktor az eKat tartalmaként felküldi az EESZT-be. A NetDoktor csak akkor tudja felküldeni a jelentést, ha a rendszer tartalmazza az 5 jegyű PK kódot, amit a DeriCom Kft. kizárólag a praxisközösség vezetőjétől kaphat meg.

A NetDoktorban jelentős fejlesztések történtek a PK funkcionalitást tekintve. A kötelező jelentéseket az alapverzió tartalmazza, elérhető azonban a Praxisközösségi modul is, amely számos, hasznos funkcióval támogatja a praxisközösségi munkát. 

Az 1 hónap próbaidőszak után azon praxisok adatait látja a továbbiakban, amelyek élesítették a praxisukban a PK modult.

A praxisközösségi induláshoz szükséges adatok

Kérjük minden olyan felhasználónk segítségét, aki valamely praxisközösség tagja, hogy a jelentési kötelezettség miatt küldje el az alábbi adatokat az info@dericom.hu címre, ha ez még nem történt meg:
 • A praxisközösség neve, amelynek a tagja
 • A praxisközösség vezetője (orvos név, pecsétszám)
 • A praxisközösség azonosítója (5 jegyű szám).
 • A Praxisközösségi modul tartalma:

  • PK tevékenységek automatikus kezelése, listázása az ellátás PK paneljén
  • Páciensenkénti PK előzmények megjelenítése
  • 20 db beépített praxisközösségi kérdőív használata
  • Vizsgálati paneleken az adott vizsgálathoz köthető kérdőívek közvetlen elérése, kitöltése, automatikus értékelése, mentése PDF-ben.
   • Kérdőív küldése a páciensek számára a NetDoktor Páciens appra vagy e-mailen a kommunikációs modulon segítségével
   • A páciens a mobil appján vagy a praxis weboldalhoz tartozó védett oldali WEB felületen kitöltheti, visszaküldheti a kérdőívet
   • A páciens által visszaküldött kérdőív PK szinten elszámolásra kerül
  • Prevenciós rendelések ütemezése
  • Prevenciós rendelésen megjelent páciensek dokumentálása (jelenléti ív, stb.)
  • PK tevékenységek és prevenciós rendelések praxis szintű statisztikái 
  • Praxisközösségi koordinátori környezet, ahol a PK vezető a PK modullal rendelkező praxisok PK tevékenységeit és prevenciós ellátásait folyamatosan naprakészen követheti, kontrollálhatja. 
  A NetDoktorba épített több mint 110 kérdőív közül a PK modult használók jogosultak a PK-t érintő kérdőívek használatára.
  Akik rendelkeznek Kommunikációs modullal, azok nem csak a rendelőben tölthetik ki a kérdőíveket hanem ki is küldhetik pácienseiknek, megspórolva ezzel a rendelőben történő kitöltési időveszteséget.
 • Kérdőíveket érintő NetDoktor modul kapcsolatok:

  • Kérdőív modul: mind a 114 kérdőív elérhető, felhasználó saját kérdőíveket építhet be (support segítségével) a NetDoktorba
  • Praxisközösségi modul: PK kérdőívek elérhetőek, rendelőben kitölthetőek, páciens kórtörténetébe és doktárba beépülnek
  • Kommunikációs Extra modul: a kérdőívek a Páciens appra kiküldhetőek. A páciens kitölti, majd visszaküldi és a kérdőív beépül a NetDoktorba
  • Kommunikációs Extra modul + Praxis Weboldal extra modul: a kérdőív linkek e-mailen kiküldhetők, a páciens a Praxis weboldal védett oldalán kitöltheti a kérdőívet, ami visszakerül a NetDoktorba
  • A hivatásos jogosítvány érvényessége 30 nap múlva változik

   Az emberi erőforrások minisztere 44/2021. (X. 19.) EMMI rendelete a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet módosításáról

   Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247.  § (2)  bekezdés zs)  pontjában kapott felhatalmazás alapján – a  Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 92.  § (1)  bekezdés 3.  pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

   1. § A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 5. § (7) bekezdésében az „1. és a 2. alkalmassági csoport esetében is” szövegrész helyébe az „1. alkalmassági csoport esetében” szöveg lép.
   2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba

Táppénz – keresőképtelenségi igazolás információk

A 237/2020. (V.26.) Korm. rendelet 2021. január hó 1. napjától módosította a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995.  (VIII.25.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 5. sz. mellékletét és egyidejűleg hatályon kívül  helyezte a 6. sz. mellékletet. Ennek értelmében 2021. január 1.-től már csak a Kormányrendelet 5. sz. mellékletében meghatározott adattartalommal állítható ki az induló, valamint folyamatos keresőképtelenségről szóló igazolás. (Megj.: A NetDoktoron belül semmilyen változás nem történt, a táppénzes beállítások a megszokottak szerint működnek.)

Részletek

Klinikai kutatás modul (CRP) a NetDoktoban

 

Hamarosan indul a CRP klinikai kutatási modul, ami listázza a különböző 4. fázisú projekteknek megfelelő praxisbeli pácienseket.
A háziorvos jelentős bevételhez jut 1-1 páciense referálásával. Ezt mind a NetDoktor, és az IQlabor referáló rendszer közti kapcsolat teszi lehetővé, így az orvosra minimális adminisztrációs feladata hárul.

Hogyan működik?
A Netdoktor összeköti az orvost a futó projektekkel, informálja a projektekről és automatikusan elvégzi a CRP kritériumok alapján a páciensek kiválasztását.

klinikai kutatás modul

SynLab kapcsolat

Több éves kapcsolatfelvételi kísérlet után végre sikerült a SynLab vezetőségével megállapodni. Ennek eredményeként folyamatban van az új laborrendszerükhöz történő adatkapcsolat fejlesztése.

Mobil app fejlesztések

A Netdoktor Páciens lakossági mobil appot már több mint 6500-an letöltötték. Az applikáció szolgáltatásai egyre népszerűbbek, és azok az orvosok akik felfedezték az app előnyeit, jelentősen csökkenő rendelői zsúfoltságról számolnak be.

Adminisztráció személyes jelenlét nélkül
Az állandó gyógyszerek appon keresztüli felírása, az előjegyzés bevezetése, a dokumentumok (leletek, beutalók, igazolások) appon keresztüli kiküldése személyes jelenlét nélkül, egyszerűen megoldható. Sokan már a kérdőíveket is így küldik.

Hogyan regisztrálhatnak páciensei?
Gyorsan, és kényelmesen. Az orvos a NetDoktorból kör-e-mail küldhet pácienseinek, amelyben a páciens talál egy saját adatait tartalmazó QR-kódot. Ha ezt a mobil app QR-kód olvasójával beolvassa, az appban létrejön a páciens profilja, továbbá a páciens kapcsolódik háziorvosához. Egyetlen QR-kód beolvasással megtörténik a teljes orvoshoz regisztrálási folyamat és a páciens használhatja az összes orvosához kötött funkciót.

Savvy holter EKG és telemedicina
A lakossági mobil appban a Savvy holter EKG mellett tovább bővítettük a telemedicina funkciókat is. Így hamarosan a páciens az otthonában mért vérnyomást, pulzust, vércukor értéket, véroxigén szintet, testtömeget is beküldheti a kommunikációs modulon keresztül a NetDoktorba, ahol az orvos beállíthatja, hogy milyen határértékek túllépése esetén kapjon jelzéseket.

Videó konzultáció
Hamarosan elkészül az NetDoktor Orvos és a NetDoktor Páciens appok közötti videó konzultáció funkció. Ennek segítségével a páciens orvosával (ha az orvos ezt engedélyezi) biztonságos zárt csatornán keresztül a NetDoktor hálózatán tud videós kommunikációt folytatni. Ez segíthet akár egy-egy gyors diagnózis felállításában, illetve annak eldöntésében, hogy szükséges-e a beteg fogadása a rendelőben.

A VIR várótermi behívó rendszert összekapcsoltuk a Páciens appal
A páciensnek már nincs szüksége a vonalkódos kártyára, amikor a rendelőbe beérkezik. A mobil app alapján az orvos egyből látja, hogy betege megérkezett a rendelésre, és a páciens is látja a mobilján, hogy hányadik a várakozók sorában. Ez az információ folyamatosan frissül. ahogy csökken a várakozók száma, így a páciensnek nem kell hosszú perceket ücsörögni a váróban, ehelyett intézheti, a rendelő környékén egyéb ügyeit, hisz folyamatosan látja, hogy körülbelül mennyi idő múlva kerül behívásra a rendelőbe.tő.

 

Gyakori Kérdések – Válaszok

Hírleveleinkben ezzel az állandó rovattal szeretnénk segíteni kedves ügyfeleinket a gyakran felmerülő kérdések megválaszolásával.

Hol lehet bejelenteni a fertőző betegeket EESZT-be?

A jelentendő pácienst kiválasztva, a páciens fejlécben található EESZT gombra kattintva találja a Fertőző beteg jelentést. Itt kell felvenni a pácienst, majd miután mentette, ezt a bejegyzést szerkesztve tudja végrehajtani a kijelentést is.

Miért nem megy fel a jogosítvány az EESZT-be?

eeszt logo Ennek az oka a hiányos vagy rossz törzsadat szokott lenni. Általában a lakcím nincs megfelelően kitöltve, pl: az utca vagy út a közterület mezőben van rögzítve és nem a közterület jellege mezőben.

Az applikációban nem tudnak időpontot foglalni
hozzám a pácienseim

Páciensei nem tudnak időpontot foglalni abban az esetben, ha nincsen beállítva a programban az előjegyzési idő. Az előjegyzési idő a  Beállítások/Praxis/Rendelők/Rendelési idők alatt adható meg.

 

Írja meg kérdését!

Amennyiben a NetDoktor használatával, működésével kapcsolatban kérdései, észrevételei merülnek fel, írja meg nekünk az info@netdoktor.hu e-mail címre!
     Rendeljen bárhol, bármikor kompromisszumok nélkül…
NetDoktor minden eszközön

 

Maradjunk kapcsolatban!

Továbbra is várjuk NetDoktorral kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, melyek alapján segítő videókat készíthetünk Önnek és kollégáinak.

DeriCom Kft. 1095 Budapest, Ipar u. 2./B info@dericom.hu www.dericom.hu Copyright ©  Dericom Kft. – Minden jog fenntartva