NetDoktor Hírlevél – 2021. 45. hét

Kedves Doktornő / Doktor Úr! Kedves Asszisztens!
Heti hírlevelünk témája

 • eGYSE – új szabályok
 • eGYSE leírás
 • Praxisközösségi online konferencia részletek
 • Vaxigrip Tetra Felírhatóság
 • Gyakori Kérdések – Válaszok
  • Praxisközösség – Prevenciós naptárbejegyzések 
  • Praxisközösségi vezető – Statisztikák megtekintése
  • Antigén Rapid tesztek adminisztrálása

  eGYSE – új szabályok

  egyse

  2021. november 1-től már csak az EESZT eGYSE modulján keresztül lehet gyógyászati segédeszközöket felírni. FONTOS: A gyógyszeres eRecept modulban korábban felírt GYSE vények még 3 hónapig – 2022. január 30-ig – érvényesek maradnak, az-az kiválthatók.
  A járvány helyzetre való tekintettel már 2020. május 1-vel bevezetésre került, hogy a NEAK által engedélyezett, szűkebb terméklistán lévő gyógyászati segédeszközök (pelenkák, teszt csíkok, stb.) az EESZT gyógyszeres eRecept moduljában is felírhatók, és a gyógyszertárakban kiválthatók. A mostani változtatás ezt a csatornát megszüntette és a folyamatot átirányította az EESZT új moduljába, az eGYSE modulba. A termék kör is kibővült. Az optikai és fogtechnikai segédeszközök kivételével, minden gyógyászati segédeszköz bekerült az eGYSE-be.

  eGYSE leírás

  Az eGYSE rendszer egy bővített gyógyszer és gyógyászati segédeszköz készletből dolgozik. Ez azt jelenti, hogy sok új funkcióval bővült a eGYSE rendszer.
  • GYSE rendelet 10.sz melléklet: legfeljebb 4 hónapon keresztül történő seb ellátásra, ha a test bármely részén kialakult hám- és szövethiány várhatóan több mint 6 héten keresztül nem gyógyul. Ha a kötszerekkel való kezelés időtartama a 4 hónapot eléri, a kezelőorvos az egészségbiztosító ellenőrző főorvosának ellenjegyzésével folytathatja a kezelést. Ezt az ellenjegyzést kell a felületen bejelölni. 
  • Egyes eszközök rendelésekor kötelező feltüntetni az oldaliságot. Ezt a NetDoktor automatikusan figyeli, és ha ilyen eszközt szeretnénk felírni, akkor azt csak akkor engedi feltölteni a térbe, ha kiválasztjuk, hogy jobb vagy bal, és mely testrészre kívánjuk felírni. 
  • Egyes eszközök rendelésekor kötelező feltüntetni a páciens nemét. Ezt a feladatot is leveszi a vállunkról a NetDoktor, vagyis ha olyan készítményt választunk, ami csak nőnek vagy férfinak írható fel, azt figyeli és ha kell tiltja a NetDoktor. 
  • Szakorvosi javaslatra rendelhető eszköz esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, a szakorvosi javaslat keltét és a szakorvosi naplósorszámot is fel kell tüntetni a vényen. Ezt is figyeli a NetDoktor, és csak minden adat birtokában engedi a felírást. 
  • A GYSE rendelet 19. számú mellékletben meghatározott eszközcsoportokba tartozó gyógyászati segédeszközöket az orvos az eszköz megnevezése helyett az ISO10 kódhoz tartozó eszközcsoport megnevezésével is rendelheti. Ez tipikusan pl. a parókák felírásnál jelentkező funkció, ahol csak a készítmények ISO azonosítójának az első tíz karakterét küldi a NetDoktor a vényen, a konkrét termék kiválasztása a kiadói oldalon válik véglegessé a felküldött ISO csoportból. 
  • Az eGYSE modul támogatja a kizárólag ellenjegyzéshez kötött eszközök elektronikus úton történő vény rendelését. Ebben az esetben a vény felírásakor jelölni kell az ellenjegyzés szükségességét. Ellenjegyzéshez kötött vényfelírásnak a folyamata a következő:
   • a vény felíráskor először ellenjegyzésre vár státuszba kerül (ekkor még nem kiváltható);
   • a NEAK ellenjegyző főorvosa a hatósági modulban rögzíti az ellenjegyzés státuszát;
   • az engedélyezést követően a státusza nyitottra változik, innentől kiváltható a vény;
   • elutasítás esetén státuszra lezártra változik. 
  • Elektronikus GYSE vény társadalombiztosítási támogatással, TAJ -szám mellett, kizárólag Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező páciens számára írható. 
  • A rendeltetésszerű használat során a kihordási időn belül és a kötelező vagy a gyártó által vállalt jótállási idő lejártát követően meghibásodott – a korábban ártámogatással vásárolt – gyógyászati segédeszközök egyúttal társadalombiztosítási támogatással javíthatók is, ha a kezelőorvos vagy a háziorvos vényen rendeli.

  A praxisközösségi induláshoz szükséges adatok

  Kérjük minden olyan felhasználónk segítségét, aki valamely praxisközösség tagja, hogy a jelentési kötelezettség miatt küldje el az alábbi adatokat az info@dericom.hu címre, ha ez még nem történt meg:
  1. A praxisközösség neve, amelynek a tagja
  2. A praxisközösség vezetője (orvos név, pecsétszám)
  3. A praxisközösség azonosítója (5 jegyű szám).

   Praxisközösségi online konferencia részletek

   A nyíregyházi, illetve a miskolci online praxisközösségi bemutató alapján elkészítettünk egy rövidített videót, ami segítségével lépésről lépésre követheti a kötelező praxisközösségi tevékenységek adminisztrációját a NetDoktorban. Megismerheti továbbá a szoftver által biztosított plusz lehetőségeket, melyek a praxisközösségi munkát hatékonyan támogatják.

   Tartalom:

  Praxisközösségi tevékenységek adminisztrálása: 00:00-05:35

  Praxisközösségi kérdőívek: 05:35-16:10

  Riportok és Prevenció: 16:10-18:05

  Prevenciós naptár vezetése: 18:05-23:30

   

  Vaxigrip Tetra Felírhatóság

  Az utóbbi időben többen jelezték felénk, hogy a Vaxigrip Tetra készítmény felírása kapcsán problémákba ütköznek.
  Ennek oka, hogy a NEAK által minden hónapban publikálásra kerülő PUPHA listában az inaktív készítmények között található, ami a 2021. november hónapban sem került vissza a forgalomban lévő készítmények közé.
  Rövid útmutató a Vaxigrip Tetra eléréséhez:
  Vényírásnál a +GYÁRI nyomógomb megnyomásával a gyógyszer törzs kereső felületére jutnak.

  vényírás

  A kereső mezőbe a Vaxigrip név beírása után, a mező melletti lefelé mutató nyílra kell kattintani.  A megjelenő mezőnél az egyéb mellet a legördülő menüt megnyitni szükséges. A forgalomban lévő zöld pipára kell egyszer kattintani, hogy eltűnjön. Mindhárom négyzetnek ezen a felületen üresen kell maradnia. Ezután a zöld színű alkalmaz gomb megnyomásával megjelenik minden Vaxigrip készítmény. 

  gyógyszertörzs

  gyógyszertörzs gyári

  A megfelelőt kettő kattintással kiválasztjuk, és átemeljük a kiírandó vények közé. A helyes kitöltés után (adagolás, BNO) az EESZT gombot megnyomva felküldhető az elektronikus térbe.

  vaxigrip kiválasztása

  Gyakori Kérdések – Válaszok

  Hírleveleinkben ezzel az állandó rovattal szeretnénk segíteni kedves ügyfeleinket a gyakran felmerülő kérdések megválaszolásával.

  Praxisközösségi / Prevenciós naptárbejegyzések

  A NetDoktor naptárjában és az ellátás során lehetőség van prevenciós ellátások adminisztrálására. A naptárban fel tudnak venni prevenciós napokat és meg tudják határozni, hogy milyen időszakokban legyenek prevenciós ellátások. Útmutatónkban a beállításokat lépésről lépésre bemutatjuk.

  Praxisközösségi vezető – Statisztikák megtekintése

  A Praxisközösségi vezető néhány egyszerű beállítás végrehajtásával nyomon követheti a praxisközösségi tagok tevékenységét. Útmutatónkból lépésről lépésre megismerheti ennek menetét.

  Antigén Rapid tesztek adminisztrálása

  Az Antigén Rapid tesztek adminisztrálását útmutatónk segítségével egyszerűen és gyorsan végrehajthatja.

  Írja meg kérdését!

  Amennyiben a NetDoktor használatával, működésével kapcsolatban kérdései, észrevételei merülnek fel, írja meg nekünk az info@netdoktor.hu e-mail címre!
       Rendeljen bárhol, bármikor kompromisszumok nélkül…
  NetDoktor minden eszközön

   

  Maradjunk kapcsolatban!

  Továbbra is várjuk NetDoktorral kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, melyek alapján segítő videókat készíthetünk Önnek és kollégáinak.

  DeriCom Kft. 1095 Budapest, Ipar u. 2./B info@dericom.hu www.dericom.hu Copyright ©  Dericom Kft. – Minden jog fenntartva