NetDoktor Hírlevél – 2022. 9. hét

Kedves Doktornő / Doktor Úr! Kedves Asszisztens!
Heti hírlevelünk témája

 • NetDoktor CRP Modul Webinárium (03.08.)
 • Segédanyag: NetDoktor Naptár – online oktatás
 • Menekültek ellátásának rögzítése a NetDoktorban
 • Gyakori Kérdések – Válaszok
  • Miért nem mindig aktuális a COVID státusz és COVID oltási lista
  • EESZT kapcsolódási problémák
  • Fertőzőbeteg bejelentés
  •  FONO VIII probléma
  • e-Beutaló kérdések
  • COVID RAT kérdések

  NetDoktor CRP Modul Webinárium (03.08.)

   A modul segítségével nemzetközi klinikai gyógyszervizsgálatokba referálhatja pácienseit. 

  Kinek ajánljuk a CRP modult?
  • Aki szeretne többletfinanszírozáshoz jutni.
  • Aki számára fontos, hogy páciensei a legújabb és leghatékonyabb gyógymódokban részesüljenek és hozzájussanak a gyógyszeripar legmodernebb eszközeihez.
  • Aki szeretne hozzájárulni az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődéséhez tudományos munkájával, gyakorlati közreműködésével
  • A webinárium részletei
   Jelentkezzen a webináriumra és  ismerje meg a klinikai gyógyszervizsgálatok által biztosított lehetőségeket, azok szerepét az alapellátásban, a referálás menetét, és a díjazással kapcsolatos tudnivalókat!
   A webináriumot a közreműködő IQ labor munkatársai, illetve  Horváth Lajos, a Dericom Kft. ügyvezető igazgatója prezentálják Google Meets-en.
   Időpont: 2022. március 8. kedd, 18.00 óra.
   Minden kedves érdeklődő ügyfelünket kérjük, hogy jelezze részvételi szándékát az info@dericom.hu e-mail címen.
   További információ a CRP Modulról 
   Tekintse meg alábbi rövid videós összefoglalónkat a CRP Modul bekapcsolásáról és használatáról!

   A modul weboldalát az alábbi gombra kattintva éri el:
   CRP Modul weboldal

   Segédanyag: NetDoktor Naptár – online oktatás

   Az új fejlesztések célja, hogy minden, a betegellátással kapcsolatos tevékenységet nyilván lehessen tartani akár egyszerű bejegyzésként, akár kategorizált, tevékenységekhez kötött időszeletek szerint. Így a naptár alkalmas (az eddig megszokott módon) egyszerű időponthoz kötött bejegyzésre is, és összetettebb ellátási folyamatok kontrollált szervezésére, time-manegement feladatokra is. A naptár kezelni tudja a több felhasználó – több rendelő – több szak – több típushoz tartozó bejegyzéseket, privát és publikus jogosultságokat, láthatóságokat, több napos bejegyzéseket is.
   A naptár használatához segítséget az alábbi gombra kattintva talál.
   Naptár segédanyag

   Menekültek ellátásának rögzítése a NetDoktorban

   A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az ukrán állampolgárok ellátására vonatkozó iránymutatása szerint, az „ukrán állampolgárok átmeneti magyarországi tartózkodásuk alatt sürgősségi ellátásokra jogosultak a társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatónál. A sürgősségi ellátásokat útlevél felmutatásával vehetik igénybe. Az ellátás költségeit a magyar közfinanszírozott szolgáltató teljesítményjelentése alapján az OEP előzetesen megtéríti. A teljesítményjelentés az eddigiekben alkalmazott jelentési szabályok szerint történik „3” térítési kategória megjelölésével.”
   Az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó és most menekülni kényszerülő harmadik országbeli állampolgárok részére is biztosítani kell a „járványintézkedéseken túl a mentést és a sürgős szükség szerinti ellátást.  Az egészségügyi szolgáltatók kötelesek vizsgálni, hogy ellátások költségei behajthatóak-e. Amennyiben Közösségi szabály, nemzetközi szerződés alapján az ellátott személy nem jogosult a térítésmentes egészségügyi ellátásra, az egészségügyi szolgáltató az ellátásért térítési díjat kérhet. Abban az esetben, amennyiben az ellátott az igénybe vett ellátás térítési díját nem fizette meg, az ellátás díját a központi költségvetés biztosítja az Egészségbiztosítási Alapon keresztül, a vonatkozó eljárás lefolytatását követően.” Ezeket az eseteket a 43/1999. (III.3.) Kormány rendelet szerint „S” (Magyarország területén tartózkodó beteg 4. § (10) és (11) bekezdése szerinti, más forrásból meg nem térülő sürgősségi ellátása) térítési kategóriában kell lejelenteni. A személyazonosító típusa „9. személyazonosító a  menekült, menedékes és oltalmazott státusz kérelmezését megelőzően nyújtott ellátás során az útlevélszám, vagy amennyiben a beteg nem rendelkezik útlevéllel, a rendőrségi ügyirat száma vagy egyéb nyilvántartási szám”.
   ellátás adatai
   menekült adatai

  Gyakori Kérdések – Válaszok

  Hírleveleinkben ezzel az állandó rovattal szeretnénk segíteni kedves ügyfeleinket a gyakran felmerülő kérdések megválaszolásával.

  Miért nem mindig aktuális a COVID státusz és
  COVID oltási lista

  A COVID státusszal és oltásokkal kapcsolatos aktuális adatokat az EESZT szolgáltatja. Mivel az EESZT nem biztosít csoportos lekérdezési lehetőséget (napi státuszfrissítés a praxis bejelentett paciensei részére), így egy adott páciens COVID státusza akkor frissül, amikor ellátás nyitás történik, és a NetDoktor lekérdezi az EESZT-től TAJ alapján a 6 hónapon belüli COVID oltásokat, CRP teszteket és RAT tesztet, COVID fertőzöttség BNO-ját. Amennyiben az adott beteg nem volt ellátáson és így nem történt adatlekérés, illetve az orvos sem rögzítette az adatokat a NetDoktorban, akkor az nem kerül be a rendszerünkbe.
  Dolgozunk azon a megoldáson, hogy rendelési idő után, este vagy rendelési idő előtt reggel 7-kor (amikor az EESZT-t nem terheljük a napi terhelés mellett) az orvosnak lehetősége legyen egy automatikus sorozat-lekérdezésre, ahol a bejelentett TAJ-okon végigmenve az EESZT-ből frissítjük az összes páciens státuszát. Ehhez azonban szükségünk van még az EESZT hozzájárulására.

  EESZT kapcsolódási problémák

  A cyberJack leakad, az eSzig olvasó túl sokszor van megnyitva…
  Megoldás: a feladatkezelőben le kell állítani a kapcsolódó folyamatokat, és mindkettőt újra kell indítani. Amennyiben ezek után sem működik, akkor újratelepítés szükséges.

  Fertőzőbeteg bejelentés

  Esetenként hibás beküldések történnek. A speciális karakterek (telefonszám, e-mail cím) megzavarják a feltöltést. Minden adatot listából és naptárból kell kiválasztani. Akinél van, az első 2 Covid oltást is rögzíteni kell. Rapid Antigén Tesztet csak akkor kell rögzíteni, ha az orvos végezte el azt. További probléma szokott lenni, hogy az NNK-nál nincs frissítve a szolgáltatói OEP azonosító (4 jegyű), a NEAK e-jelentésen használt felhasználó név első 4 karaktere.

   FONO VIII probléma

  Az aktuális PUPHA törzsben szerepelnek, így a NetDoktorban is. Ha a kereső mezőbe beírjuk a FONO VIII szöveget, és engedélyezzük a vény nélküli készítményeket is a listában, akkor a találatok között megjelennek a FONO VIII készítmények.

  e-Beutaló kérdések

  Az e-beutaló felküldés működik abban az esetben, ha a publikus intézmény lista tartalmazza a 6 és 9 jegyű OTH szervezeti egység azonosítót. A beutaló létrehozása, és a mentés gomb megnyomása után automatikusan felkerül az EESZT- be, amennyiben az előző két feltételnek megfelel. Ezek az azonosítók az OKFŐ által publikált intézmény listában találhatóak meg, de sajnos a mai napig nincs meghatározva minden magyar eü. intézményhez a két kód.

  COVID RAT kérdések

  A rendelőben elvégzett COVID rapid antigén tesztelés csak akkor számít az EU által elfogadott hivatalos tesztnek, ha maga a teszt eszköz uniós valid COVID teszt. Ezt a NetDoktor jelzi (lásd előző hírlevél). Információink szerint jelenleg az NNK által a rendelőkbe kiküldött tesztek nem uniós valid tesztek.

  Írja meg kérdését!

  Amennyiben a NetDoktor használatával, működésével kapcsolatban kérdései, észrevételei merülnek fel, írja meg nekünk az info@netdoktor.hu e-mail címre!
       Rendeljen bárhol, bármikor kompromisszumok nélkül…
  NetDoktor minden eszközön

   

   

   

  Maradjunk kapcsolatban!

  Továbbra is várjuk NetDoktorral kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit, melyek alapján segítő videókat készíthetünk Önnek és kollégáinak.

  DeriCom Kft. 1095 Budapest, Ipar u. 2./B info@dericom.hu www.dericom.hu Copyright ©  Dericom Kft. – Minden jog fenntartva