Elkezdődött a 60 év feletti lakosság koronavírus elleni oltása. Ezzel elkezdődött az oltási terv szerinti ütemezett szakasz, mely megfelelő mennyiségű oltóanyag esetén napi 205 ezer oltás beadásával számol.

Az oltópontokon dolgozó munkacsoportok az oltási folyamatot részfeladatokra lebontva tudják lebonyolítani. Van, aki a kérdőívek és nyilatkozatok kitöltésében nyújt segítséget és adminisztrálja az oltás beadásának megtörténtét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Van, aki az oltásra megjelent személyek megfigyelését végzi. Van, aki az oltóanyag kiadagolásában működik közre és természetesen van, aki az oltást ténylegesen beadja. Ezzel szemben a háziorvosi praxisokban az orvosra és az asszisztensre hárul minden feladat. Ezért szeretnénk minden olyan segítséget megadni a háziorvosi praxisok számára, ami segíteni tudja őket Covid-19 védőoltás beadás megszervezésében.

Oltásszervezés a háziorvosi praxisokban

Azoknak a személyeknek a listája, akik a praxis páciensei közül az oltásra regisztráltak, és az oltandó korcsoportba tartoznak a NEAK eJelentés alatt (a változás jelentések között) található.

Azok a praxisok, amelyek használják a NetDoktor Kommunikációs modulját e-mail üzenetben tudják értesíteni azokat a pácienseiket, akik a részükre eljuttatott listán szerepelnek. Ki tudják küldeni számukra az oltástájékoztató dokumentumokat, és az oltás beadásához szükséges nyilatkozatokat. Megkérhetik pácienseiket, hogy lehetőség szerint nyomtassák ki és kitöltve hozzák magukkal az oltás beadásának alkalmával. Fel tudják hívni a jelötek figyelmét, hogy a nyilatkozatokat már jóval azelőtt is kitölthetik, hogy konkrét időpontot kapnának, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ha nem jelenik meg egy behívott személy a számára lefoglalt időpontban, vagy az oltást valamilyen okból nem kaphatja meg, akkor egy másik páciens soron kívül kerül behívásra.

Azok a praxisok, akik már használják a NetDoktor Praxis Weboldal szolgáltatását, ezeket az információkat ott is közzé tehetik. A közös dokumentumtár folyamatosan bővül az oltással kapcsolatos tájékoztató anyagokkal, nyilatkozatokkal melyek egy gombnyomással feltölthetők a praxis saját weboldalára.

Azok a praxisok, amelyek használják a NetDoktor Orvos applikációt a kitöltött nyilatkozatokat egyszerűen szkennelni tudják, és elektronikus formában azonnal hozzáfűzhetik a pácienseik kórlapjához.

A beadott oltásokat a B-300-as (havi) jelentés tartalmazni fogja, és a riportokon belül áttekinthetők, szűrhetők lesznek a COVID-19 ellen beoltott pácienseik is.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a COVID-19 oltás megtörténtét igazoló jelentéseket kötelező adminisztrálni a https://portal.eeszt.gov.hu felületen is!

Mivel az oltóanyag egyelőre korlátozott mértékben áll rendelkezésre, ezért a héten még csak néhány körzetben kezdődhetett meg a vakcináció. A folyamat a jövőben várhatóan felgyorsul.

Új információk az oltási tervről

Az Országos Kórházi Főigazgatóság fekvőbeteg ellátásban részt vevő intézménynek kiküldött leveléből kiderült, hogy 102 kórházat, 131 szakrendelőt, illetve további 5004 háziorvosi rendelőt vonnak be több lépcsőben a vakcináció lebonyolításába. Mindezt annak függvényében, hogy milyen mennyiségben áll majd rendelkezésre oltóanyag.
A tervezet úgy kalkulál, hogy az első szakaszban kórházanként hat oltópont kialakításával 73 440 oltást, szakrendelőnként két oltópont felállításával további napi 31 440 oltást, a háziorvosi rendelők bevonásával napi 100 080 további oltást, az-az összesen napi 204 960 oltást tudnak beadni. A második szakaszban, a tömeges oltás időszakában az intézményekben kialakított oltópontok számának növelésével és a háziorvosi rendelők „megnövelt kapacitásával” ezt a számot 512 400-re kívánják emelni.