Elkezdődött a koronavírus járvány második hulláma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett vizsgálatok már augusztus elején azt jelezték, hogy enyhén növekedő tendenciát mutatt a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyisége a a friss szennyvíz mintákban. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés egy-két héttel előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Augusztus második felében a napi igazolt fertőzések száma is újra emelkedésbe kezdett.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a vírus reprodukciós arányának ismételt, tartós növekedésére a késő őszi időszakban kell számítanunk. Akkor még úgy gondolta, hogy a járvány második hullámát a tanévkezdés fogja kiváltani. A helyzet azonban nem ezt a hipotézist látszik igazolni. Az igazolt fertőzések száma már az elmúlt napokban megugrott. A professzor úgy vélekedik, hogy a több százezer külföldi nyaralásból hazatérő magyar állampolgár járult hozzá leginkább ahhoz, hogy a második hullám 3-4 héttel korábban kezdődik, mint amit előzőleg prognosztizált. Véleménye szerint a halálozási szám egyelőre azért alacsony, mert a fertőzést nagyrészt fiatal, egészséges emberek kapták el.

Most arra kell nagyon odafigyelni, hogy a vírus ne kerüljön be a kórházakba és az idősotthonokba. Megfelelő óvintézkedésekkel kell védeni az egészségügyben dolgozókat, minimálisra kell csökkenteni az orvos-beteg találkozások számát.

Szabályozók

Év elején a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetésre került az egyszerűsített gyógyszerfelírás és gyógyszerkiváltás lehetősége. Az már korábban kiderült, hogy a könnyített gyógyszerkiváltás lehetősége a rendelkezés visszavonását követően is megmarad, viszont a telefonon történő gyógyszerrendelés lehetőségét sok bizonytalanság lengte körül. Most már azonban biztosnak látszik, hogy ez az oppció is tartósan bekerül a jogrendbe. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a napokban hivatalos Facebook-oldalán közzétette, hogy a vonatkozó jogszabályok módosításának előkészítése már folyamatban van, és várhatóan a 90 napos moratórium lejárta előtt elfogadásra is kerül.

Technológia

Az orvosszakma a járvány elleni küzdelem frontvonalában megtapasztalhatta, hogy az online technológiák az orvos-beteg személyes találkozása nélkül is gyors és hatékony eszközt jelentenek a betegellátás terén. Öröm az ürömben, hogy a kialakult rendkívüli helyzet felgyorsította az egészségügyi ellátásokat szabályozó rendeleteknek a technikai oldalon már meglévő lehetőségekhez igazítását is.

Fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben megismertessük az egészségügyi alapellátásban dolgozókkal és a lakossággal az online technológiákra épülő alkalmazásaink hasznosságát, és hogy felhívjuk a figyelmet arra, mi szükséges ahhoz, hogy ezekből profitálhassanak.

Gyűjtsék be az e-mail címeket!

A NetDoktor Kommunikációs Modul lehetővé teszi az orvos számára, hogy közvetlenül a medikai rendszerén keresztül kommunikáljon a pácienseivel.
A modullal együtt a praxis felhasználói hozzájutnak egy rendelői e-mail fiókhoz, amin keresztül e-maileket küldhetnek és fogadhatnak. Az e-mailek csatolmányokat, dokumentumokat is tartalmazhatnak. Az e-mailek címzettjei több módon is megadhatók. A páciensek kiválaszthatók a teljes praxis-lista azon páciensei közül, akiknek rögzítve van az e-mail címe. A programban leválogathatók a különböző időszerű feladatok miatt értesítendő páciensek, akiknek a listája átadható a Kommunikációs Modulnak, ahonnan küldhetők nekik egyedileg vagy előre letárolt e-mail sablonok alapján megírt e-mailek, és az e-mailekhez csatolt dokumentumok, kérdőívek.

Mindehhez azonban az szükséges, hogy a páciensek e-mail címe a betegadatok közt fel legyen rögzítve a programba.

A rendszer a legmagasabb szintű adatbiztonságot garantálja, és teljes körű GDPR megfelelést biztosít.

Telefonhívások helyett fogadjanak online üzenetek!

A NetDoktor több, mint egy webes medikai szoftver. Kapcsolódik hozzá egy mobilapplikáció is.

Az appot minden orvos ingyenesen letöltheti és használhatja a jelenleg használt informatikai rendszertől függetlenül.

Ezzel a mobilapplikációval bárki kapcsolatot tarthat a pacientúrájával. Akkor is hasznos eszköz, ha egyébként még nem használja a NetDoktor medikai rendszert. Azokban a praxisokban, ahol a NetDoktor orvosi programmal dolgoznak, ott az applikáció a betegellátást is jelentősen gyorsítani tudja.
Az applikáció számos funkciója közül a konzultáció funkció rendkívül hasznos, amennyiben a beteg személyes megjelenésének mellőzésével történik az ellátás. A konzultáció egy olyan be-, illetve kikapcsolható funkció a NetDoktor applikációban, amivel az orvos és páciens között teljesen biztonságos csatornán történhet az on-line (azaz chat szerű) kommunikáció.
Az orvos dönti el, hogy fogad-e a pácienseitől vagy csak egyes pácienseitől konzultációs kérést. Ha igen, akkor a beteg az egészségügyi problémájával, panaszával, orvosi tanácskérésével ezen a csatornán keresztül fordulhat az orvosához, aki saját időbeosztásának függvényében tud válaszolni a betegnek.

Ahhoz, hogy a páciensek megkeresései a rendelést folyamatosan megzavaró telefonhívások helyett online érkezzenek, fontos, hogy a pacientúra is értesüljön az NetDokotr Páciensapp használatának a lehetőségéről.

A NetÍDoktor applikáció a hagyományos üzenetváltásokhoz képest nagyobb biztonságot jelent a betegadatok védelmének a tekintetében, mivel egy teljesen biztonságos, zárt csatornán keresztül történik a kommunikáció a beteg és az orvos között.

A konzultációt minden esetben a beteg indítja a NetDoktor Páciens applikációból. Az érkezett üzenetről a rendszer jelzést küld az orvosnak, aki saját időbeosztásának függvényében tud válaszolni a megkeresésre.

Az alkalmazás a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

Töltsék le, regisztráljanak, és buzdítsák a pácienseiket is a használatára!