A drámai helyzetek gyakran válnak a fejlődés mozgatórugójává.

A II. Világháborúban a szövetségesek légierejének az egyik alappillére a Flying Fortress nevű bombázó volt. Azért, hogy a vadászgépekkel szemben védve legyen, vastag páncélzattal és fedélzeti gépágyúkkal szerelték fel. Ezzel viszont az amúgy is 16 tonnás óriást 25 tonnásra hízlalták, ami tovább lassította. Így a német vadászgépek még könnyebben utolérték. Ezért még további páncélzattal látták el, amitől az még lomhább lett, és még könnyebb célponttá vált.
De akkor jött Geoffrey de Havilland, britt repülőgéptervező, aki teljesen máshogy közelített a problémához. Nem a bombázó páncélzatát erősítette tovább, hanem olyan gépet alkotott, amelynek nem volt szüksége páncélzatra, mert gyorsabb volt az akkori vadászgépeknél. Megalkotta a Mosquito névre keresztelt bombázót, ami a maga 670 km/h sebességével a leggyorsabb repülőgép volt a maga korában.

A XXI. század új fajta kihívásokat állít az emberiség elé.

Amikor a DeriCom cég vezetője, Horváth Lajos a csapatával belekezdett az online technológiákra épülő NetDoktor fejlesztésébe, volt egy víziója. Olyan szoftvert szeretett volna alkotni, ami jobban megfelel a jövő felhasználói igényeinek. Amikor 2018-ban elkészült a program első verziója, a koronavírus okozta világjárvány még a kanyarban sem volt. A pandémia igazolta, hogy jó irányba indult el a fejlesztés. A járvány alatt az online technikai megoldások az élet számos területén dinamikus fejlődésnek indultak. A webes medikai szoftverek népszerűsége is megugrott.

A NetDoktor online működéséből adódóan

  • a program a regisztrált felhasználók számára bárhonnan, bármikor, bármilyen informatikai eszközről elérhető,
  • a program számtalan más rendszerhez (EESZT, NEAK, NNK, EHVB, NAV online számla, stb.) képes kapcsolódni, így rengeteg ismételt adatbevitelt szüntet meg,
  • a program számtalan okoseszközzel (Holter EKG, vércukorszint mérő eszköz, stb.) képes kommunikálni,
  • a programból közvetlen nyújtható telemedicinális ellátás,
  • a praxisok meghatározott jogosultságok mellett könnyen összekapcsolhatók,
  • az verziófrissítés és adatmentés automatizált és garantált.

Míg más szoftverek használatához több magos processzorral és 50-100 gigabyte memóriával rendelkező számítógép szükséges, addig az online működésnek köszönhetően, a NetDoktornak nincs jelentős hardver igénye. Nem kell rendelői szervert üzemeltetni. A program akár csak egy netbank szolgáltatás, bárhol, bármikor a felhasználó rendelkezésére áll, bármilyen eszközről is kívánja azt használni. A jogszabályok és a gyógyszertörzs változás kötelező követéséből adódó rendszeres szoftverfrissítések, és az adatok biztonságát garantáló kötelező mentések a hátérben automatikusan lefutnak. Ezzel az informatikai feladatok jelentős része lekerül a felhasználó válláról.

Más-más kihívásra adott válasz a Mosquito és a NetDoktor, de ami mégis közös bennük, hogy a tervezőik a probléma gyökeréig nyúltak vissza, és ahelyett, hogy „tovább hízlalták volna a vasat”, új megoldásokat kerestek.

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, amit a jelen kihívásai alapján fejlesztettek, kérjen ajánlatot! Kapcsolat >>>