A most induló praxisközösségek, főként a szoros praxisközösségek számára nélkülözhetetlen, hogy a háziorvosi szoftver mellett legyen egy közös praxisközösségi felület, és ezek kommunikálni tudjanak egymással. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a plusz foglalkozásokat, rendeléseket, prevenciós rendelést, szűréseket kezelni lehessen, praxis és praxisközösségi szinten nyomon lehessen követni, és megszámlálhatatlan szempont szerint lehessen statisztikai adatot kinyerni.

A szoros praxisközösségek működésének támogatása

A szoros praxisközösségek számára javasolt prevenciós és kiegészítő tevékenységekhez a praxiskezelő OKFŐ különböző pontszámokat határozott meg. Ezekből a praxisoknak éves szinten 1200 pont elérése kötelező. Az egyes tevékenységek egy-egy nagyobb tevékenység csoporthoz tartoznak. A praxisközösségekkel szemben támasztott követelmény, hogy az adott csoportokba sorolt feladatokat a megadott minimum feltételeknek megfelelően hangolják össze. Például a kardiovaszkuláris vonatkozású szakmai tevékenység pontszámainak el kell érnie a 15 százalékot. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy az OKFŐ csak bizonyos százalékban ismeri el az adott elvárások teljesítését. Az egy szakmai tevékenység mértéke a szoros praxisközösség által vállalt összes tevékenység pontértéknek 30%-át nem haladhatja meg praxisközösségi szinten. Ebből a szabályból következik, hogy a praxisközösségen belül a praxisoknak össze kell hangolniuk a tevékenységüket ahhoz, hogy az elvárásokat teljesíteni tudják. Hasznos lehet, ha a praxisközösség tagjai (mindannyian, vagy lehetőleg minél többen) azonos medikai szoftvert használnak, és teljesítményeik alakulását egymással és a praxisközösségi vezetővel folyamatosan megosztják. Így elkerülhető az azzal járó vesződség, hogy különböző struktúrájú riportok eredményeit kelljen összesíteni a negyedévenként kötelező praxisközösségi jelentéshez. Továbbá már a beszámolási kötelezettség előtt kiütközik, ha a praxisok egybeszámított teljesítménye nem az elvárásoknak megfelelően alakul, és lehetővé válik az időben történő korrekció.

A szoros praxisközösségi tagok munkájának támogatása

Az OKFŐ által felsorolt prevenciós tevékenységek között számos olyan található, melynek teljesítése kérdőíves kikérdezés formájában végezhető. Ezek mind 6 pontot érnek a tevékenységi lista alapján.

Ezek a tevékenységek

 • az 55 év felettiek (vaszkuláris) demencia szűrése,
 • a depresszió kérdőíves szűrése,
 • a diabetes mellitus szempontjából veszélyeztetettek szűrése,
 • a Hepatitis-C fertőzés szempontjából veszélyeztetettek szűrése,
 • az OSAS kérdőíves szűrése
 • a 40 év felettiek osteoporosis törési kockázatának felmérése,
 • az egészségértés felmérése a felnőtt lakosság körében,
 • a dohányzás dependencia szűrése,
 • az alkohol dependecia szűrése,
 • a telemedicinális egészségi állapot felmérés,
 • az SDQ kérdőív (Képességek és Nehézségek Kérdőív) kiértékelése.

Amennyiben az ellátás alkalmával az adatfelvételt a praxisközösségi tevékenységekhez az orvos hozzácsatolja, akkor ezek a szolgáltatások a riportokban könnyedén lekérdezhetők és összesíthetők.
A kérdőíves szűrések a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már online módon is megoldhatók. Ki lehet küldeni e-mailben is a kérdéssort, de a NetDoktor lakosság számára készült fejlesztéseivel kiegészítve közvetlen az orvosi szoftverrel összekötve is megvalósulhat a kérdőív kitöltése. Ebben az esetben az eredmények közvetlen az orvosi szoftverbe kerülnek betöltésre, és a kiértékelésben a beépített automatizmusok segítik a szakembereket.

Az OKFŐ által javasolt tevékenységek között a Holter EKG vizsgálat végzése és a vizsgálati eredmény medikai szoftverben történő dokumentálása kiemelten magas pontszámot (15 pont) ér. A NetDoktor lakosság számára fejlesztett alkalmazásához már illesztve van a Savvy Holter EKG eszköz, ami képes akár 4 napos holter EKG felvételre, és online adatküldésre a NetDoktor orvosi programba. Ezzel sok-sok páciens szűrésére ad lehetőséget, ami jelentős mennyiségű pontszámot jelent a praxis és a praxisközösség számára.

Az OKFŐ által javasolt tevékenységek között számos POCT készülékes vizsgálat szerepel. A POCT készülékek és a NetDoctor közötti kommunikáció segíti az ilyen típusú tevékenységeket.

A szoftver az elért pontszámokat összesíti és a praxiskezelő által meghatározott pontarányokat (15%, 30%) azonnal kiszámolja.

praxiskozossegi_prevencio_pontok

A szoros praxisközösségek vezetőinek támogatása

Az elvégzett szakmai munkáról és teljesítményekről három havonta kell jelentést készíteni. A szoros együttműködést vállaló praxisoknak első alkalommal 2021. október 10-ig kell majd a beszámolót beküldeniük a praxiskezelő, OKFŐ részére.
A „szoros” praxisközösségek esetén előírás praxis és praxisközösségi szintű morbilitási, mortalitási és egyéb statisztikák, jelentések folyamatos készítése. A NetDoktor könnyű összekapcsolhatóságának köszönhetően hatékonyan képes támogatni a jelentések elkészítését és a vállalt kötelezettségek teljesítésének folyamatos összehangolását, nyomon követését a teljes praxisközösség egészének tekintetében. Ezért is előnyös, ha a praxisközösség tagjai (mindannyian, vagy lehetőleg minél többen) azonos medikai szoftvert használnak

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, ami a praxisközösségi munkát maximálisan támogatja, kérje ajánlatunkat! Írjon nekünk az info@dericom.hu címünkre!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Meggyőződésünk, hogy a jó szoftver csak az alap. A rendszerbevezetés akkor lesz sikeres, ha a szállító kiforrott szoftverbevezetési módszertannal, szerteágazó integrációs lehetőségekkel, valamint rugalmas ügyfélszolgálattal áll az ügyfelek rendelkezésére.
Munkatársaink 2017 óta csaknem 700 praxisnál indították el a NetDoktor medikai rendszert. Közel ugyan ennyi esetben végeztek sikeres adatkonvertálást a korábban használt szoftverek adataiból. Több mint kétszer ennyi felhasználónak segítettek a szoftver használatát elsajátítani, és ugyanennyi felhasználó napi munkáját segítik folyamatosan napi 12 órás ügyfélszolgálattal.