A háziorvosi praxisok finanszírozása, ami a 2020. őszén a COVID 19 járvány miatti egészségügyi válsághelyzetre tekintettel visszatért az átlagfinanszírozásra, most ismét visszaáll a teljesítmény alapú elszámolásra. A 2021. decemberi kifizetéseket újra az egészségügyi szolgáltatók által elvégzett teljesítmények alapján fogja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kiszámolni. Bővebben >>>

A szezonális oltások helye az indikátor rendszerben

Az indikátor pontok számításában a védőoltások beadása abban az esetben számít be, ha eléri a praxis ellátási területének megfelelő célértéket. Az egyes háziorvosi szolgálatokra jutó pontszámok összeadásra kerülnek és a rendelkezésre álló keretösszegből a háziorvosi szolgálatok pontszámuk arányában részesülnek.
A célértékek elérésének a támogatására a Netdoktorba beépítésre került egy új funkció. E funkció használatával az orvosok pontszámai emelkednek, és ezzel a bevételük is növekedni fog.
Ennek a fejlesztésnek a célja, hogy a gyermekkori és felnőttkori ajánlott oltások szervezése és adminisztrálása ne jelentsen többlet feladatot.

A téli oltási szezonhoz közeledve, a lakosság számára esedékessé válnak az influenza elleni védőoltás felvétele.

Az előző évhez hasonlóan az influenza elleni oltóanyagok a teljes oltandó kör számára, életkortól és krónikus betegségtől független módon térítésmentesen igényelhető a készlet erejéig. Az állam 1,3 millió adag 3Fluart oltóanyagot rendelt, ami három inaktivált vírustörzset tartalmaz. Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest a gyártó az idei oltóanyagban mindkét influenza A vírustörzset – A(H1N1) és az A(H3N2) – megváltoztatta. Emellett rendelésre került további 4 ezer adag Vaxigrip Tetra oltóanyag is a 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekek és várandós nők számára.

A NetDoktort orvosi szoftver az összes influenza és/vagy pneumococcus oltásra javasolt pácienst egy listában össze tudja gyűjteni, és a Kommunikációs modul segítségével páciensek számára e-mailen vagy a NetDoktor applikáción keresztül oltás-értesítőt tud küldeni a javasolt oltás felvételéről egy adott sablon szöveg alapján.

NetDoktor_oltas

 

A kiértesített páciens szintén az applikáción vagy a Praxis weboldalon keresztül tud időt foglalni a védőoltásokhoz rendelt előjegyzési időszakon belül. Így a praxis számára az oltások megszervezése nem jelent többlet adminisztrációs feladatot.

A háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok finanszírozásába beépített indikátor rendszer további lényeges elemei a gyógyszerrendelési gyakorlat, népegészségügyi célú szűrések támogatása, valamint a betegségcsoportokhoz tartozó gondozási tevékenységek vizsgálata. Az indikátorrendszer működtetéséhez szükséges adatok részben az úgynevezett B300-as, tételes betegforgalmi jelentésekből nyerhetők. Másrészt a rendszer úgy épül fel, hogy ahol csak lehetséges, ott ne csak a háziorvos saját jelentései legyenek az adatforrások. Az összetett rendszer egyrészt lehetővé teszi, hogy a minősítés alapját ne kizárólag egyes tevékenységek, hanem a komplex háziorvosi munka adja.

A NetDoktor Indikátor Modul feladata a háziorvosi betegellátásban használt indikátorok figyelése, illetve a jelzések alapján az indikátor-pontok maximalizálása, és ez által a praxis finanszírozás növelése.

NetDoktor Indikátor Modul

Az alap modul használata esetén a program a páciens ellátása során jelzi, ha az adott beteg esetében valamely indikátort érintő tevékenységet kell elvégezni. Az IND-re kattintva meg is jelennek a konkrét ellátási feladatok.

Az extra modul az alap modulra épül. A modulon belül letöltődik a NEAK által havonta kiadott indikátor értékelés. Ezeket feldolgozza a program és kiértékeli a múltbeli és a jelenlegi ellátásokkal kapcsolatos indikátor pontokat. Indikátoronként és az összes indikátort összefoglaló praxis szintű elemzéseket, diagramokat, listákat, nyomtatványokat készít a rendszer, amivel teljes egészében maximalizálni lehet a háziorvostól függő indikátor alapú finanszírozást. A listák alapján meghatározható, hogy mely páciensekre teljesült az indikátor-feladat és melyekre nem, és ezek közül hány pácienst kell még bevonni az indikátor feladatokba, hogy a praxis elérje az adott területen az indikátor célértéket és finanszírozási alapot jelentő pontot, pontokat kapjon. A páciensek behívását a szoftver külön Kommunikációs modullal és egy mobil applikációval is támogatja.

A DeriCom fejlesztési stratégiája, hogy

  • megbízható, átlátható, könnyen és gyorsan használható programot fejlesszen, és
  • minden felhasználó megtalálja az egyszerű felület és a szakmai segítség számára optimális elegyét.

A NetDoktor a rendeléshez szükséges alap funkciók mellett számos extra szolgáltatást biztosít az szoftverkövetési alapdíj fejében. Ám a még teljesebb funkcionalitás érdekében a NetDoktor orvosi szoftverhez érdemes a napi feladatokat leginkább támogató modulokat is bekapcsolni.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy a napi feladatok ellátását hatékonyan támogató medikai szoftverre, vegye fel velünk a kapcsolatot! Írjon nekünk az info@dericom.hu e-mail címünkre!