A napokban jelent meg a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről szóló 157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelet, melyben a kormány meghatározza a telemedicinának minősülő tevékenységeket és rendelkezik azok finanszírozásáról.

Telemedicina

A rendelet értelmében a beteg személyes jelenléte nem feltétele az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és a szolgáltatás finanszírozásának, viszont elengedhetetlen az „ellátás” dokumentálása és a a szolgáltatások nyújtására vonatkozó protokoll meghatározása.
Ebben kíván a NetDoktor egy minden orvos számára hozzáférhető megoldással segítséget nyújtani.
A rendelet meghatározza azokat az eseteket, amikor a beteg távollétében egészségügyi szolgáltatás nyújtható. Ezek közé tartoznak azok a tevékenységek, melyek a beteg egészségi állapotának felmérésével, esetleges kockázatok felderítésével, konkrét betegségek megállapításával továbbá a további vizsgálatok elrendelésével és azok kiértékelésével, a kezelések eredményességének a kiértékelésével és a beteg állapotának nyomon követésével kapcsolatosak.

Telemedicina keretében nyújtható különösen

 • betegirányítás távkonzultáció formájában, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza,
 • a beteg tájékoztatására, beleegyezésére, valamint adatainak kezelésére vonatkozó nyilatkozatok fogadása,
 • előszűrés távkonzultáció formájában, amelynek célja a személyes találkozáson alapuló ellátás szükségességének és az egészségi állapot súlyosságának megítélése,
 • előzetes kapcsolatfelvétel, valamint adatgyűjtés, amely a távkonzultációt követő személyes találkozáson alapuló ellátást gyorsabbá és hatékonyabbá teszi,
 • diagnózis, terápiás javaslat felállítása távkonzultáció keretében, illetve távmonitoring, távdiagnosztikai eszközzel,
 • gyógyszer rendelése,
 • korábbi, személyes találkozáson alapuló ellátást követő kontroll és utógondozás,
 • távkonzílium szervezése,
 • beutaló kiállítása,
 • pszichoterápia, krízisintervenció, szülőkonzultáció, tanácsadás, szupportív pszichoterápia,
 • fizioterápia távkonzultációs eszközzel,
 • szoptatási tanácsadás,
 • védőnői gondozás és
 • telefonos, online vagy más formában megvalósított tanácsadás, konzultáció.

A finanszírozás feltétele, hogy az egészségügyi szolgáltató a rendeletben meghatározott szolgáltatásokat az egészségügyi dokumentáció vezetésérére vonatkozó jogszabályokban meghatározott módon dokumentálja és feltöltse az EESZT-be a vizsgálat tényét és szereplőit dokumentáló eseménykatalógus-bejegyzést, valamint a vizsgálatot szakmai szempontból igazoló elektronikus kórtörténeti dokumentumot.

NetDoktor applikáció

A járvány miatt kialakult helyzetben a kormány által megteremtett lehetőségeket figyelembe véve a betegellátást hatékonyan tudja támogatni a NetDoktor mobillapplikációja.
Az appot minden orvos ingyenesen letöltheti a jelenleg használt informatikai rendszertől függetlenül. Ezzel a mobil applikációval bárki kapcsolatot tarthat a pacientúrájával. Akkor is hasznos eszköz, ha egyébként még nem használja a NetDoktor medikai rendszert.

Az applikáció számos funkciója közül a konzultáció funkció rendkívül hasznos lehet, amennyiben a beteg személyes megjelenésének mellőzésével történik az ellátás. A konzultáció egy olyan be-, illetve kikapcsolható funkció a NetDoktor applikációban, amivel az orvos és páciens között teljesen biztonságos csatornán történhet az on-line  (chat szerű) kommunikáció.
Az orvos dönti el, hogy fogad-e pácienseitől vagy csak egyes pácienseitől konzultációs kérést. Ha igen, akkor a beteg az egészségügyi problémájával, panaszával, orvosi tanácskérésével ezen a csatornán keresztül fordulhat az orvoshoz, aki saját időbeosztásának függvényében tud válaszolni a betegnek. Az üzenetváltások alkalmával a beteg is és az orvos is tud képet vagy más egyéb dokumentumot csatolni a maximum 500 karakteres leírásához.
A konzultációt minden esetben a beteg indítja a NetDoktor Páciens applikációból. Az érkezett üzenetről a rendszer jelzést ad, így ha nincs az orvos illetve a beteg mobilján megnyitva az app, a mobil akkor is értesíti a felhasználót, hogy az app-ba üzenete érkezett.
A NetDoktor Páciens applikációban a páciensek a Szolgáltatás keresőben a megadott szempontok alapján könnyen és gyorsan rákereshetnek  a már regisztrált orvosokra. A NetDoktor Páciens app-ból a betegek regisztrációs kérelmet küldhetnek az orvosnak. A páciens nevére kattintva, az orvos láthatja a páciens adatlapját, profilját. Ez alapján eldöntheti, hogy a regisztrációs kérelmet elfogadja vagy elutasítja.

Az alkalmazás a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

Ha kérdése van, írja meg az info@dericom.hu -ra, és segítünk!