Az elmúlt évben az állam által biztosított ingyenes influenza elleni védőoltásnak csupán a 60 százaléka fogyott el, pedig még mindig az oltás a legjobb védekezés.
A szakemberek a járvány csúcsát jövő év elejére, az 5-6. naptári hétre teszik.
A védőoltások beadását a kormányzat külön finanszírozási keretből támogatja. A felnőtt és vegyes praxisokban az időskorú népesség influenza elleni átoltottságát mérő indikátor 1 pontot ér a maximálisan elérhető 16-ból. Azok a praxisok részesülnek pontozásban, amelyek elérik az ellátási területüknek megfelelő célértéket. Az egyes háziorvosi szolgálatokra jutó pontszámok összeadásra kerülnek, és a rendelkezésre álló keretösszegből a háziorvosi szolgálatok pontszámuk arányában részesülnek. Az indikátorrendszer alapján kifizetett díjazás mértéke 2019-ben 608,3 millió Ft havonta.
Az indikátor rendszerről bővebben >>>

A célértékek elérésének a támogatására a Netdoktorba beépítettünk egy külön funkciót az indikátor rendszerben felállított követelmények figyelésére. E funkció használatával az orvosok pontszámai emelkednek, és ezzel a bevételük is növekedni fog. A Netdoktor egyértelmű utasításokkal látja el a felhasználót, hogy az előírt szempontok alapján a megfelelő vizsgálatokat és tevékenységeket végezze el a páciensein.
Mutatjuk az indikátor modul NetDoktoron belüli bekapcsolását lépésről-lépésre >>>

A jövőben a kormány nagyobb hangsúlyt szán a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok indikátor alapú finanszírozásának. Ezért a NetDoktorba beépített indikátor funkció továbbfejlesztését a jövő év kiemelt feladati közt kezeljük.

A NetDoktor több mint egy hagyományos orvosi szoftver. A NetDoktor sokkal inkább egy rendszer, mert a fejlesztése során alkalmazott modern internetes technológiáknak köszönhetően számos program és adatbázis összekapcsolását teszi lehetővé. A NetDoktorhoz mobilapplikációkat is fejlesztünk. A NetDoktor-Orvosi Applikáció már tavaly elkészült, jelenleg a NetDoktor-Lakossági Applikáción dolgozunk. Ennek a fejlesztésnek az is a célja, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikus értesítést küldjön a páciensek felé. Például egy szűrővizsgálat esedékessé válásakor a rendszer automatikus figyelmeztetést küldjön az érintett mobilkészülékére. A páciensek így tudatosabbá válhatnak a megelőzés terén, az orvosok pedig hatékony segítséget kapnak az indikátor alapú teljesítményértékeléshez. Egy másik tervezett funkció lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy akár egy gyors orvosi konzultációt is lefolytathassanak a háziorvosukkal. Ezzel az új fejlesztésünkkel az okostelefonok terjedésében rejlő potenciált igyekszünk úgy kiaknázni, hogy az kölcsönösen előnyös legyen mind az orvosok, mind a páciensek számára.