Magyarországon a 2020. év negyedik hetében megkezdődött az influenzajárvány. Ez a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján állapítható meg.

Az influenza figyelőszolgálat

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az országban 2020. január 20. és 26. között az előző hetinél 41 %-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest, Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten volt a legmagasabb.
A fertőzések számának megyénkénti alakulását diagramunk mutatja.
A megbetegedések döntő többségét az influenza A vírus okozta.
Az új megbetegedések legnagyobb arányban a 15-34 éves fiatal felnőtt korcsoportot érintették, míg a legkevesebb megbetegedés a 60 éven felüli korosztályban fordult elő.
Az átoltottság arányának növelése érdekében az állam 1,3 millió térítésmentes vakcinát biztosított a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni oltásához és a védőoltások beadását külön finanszírozási keretből támogatja a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok indikátor alapú finanszírozásán belül.
A felnőtt és vegyes praxisokban az időskorú népesség influenza elleni átoltottságát mérő indikátor 1 pontot ér a maximálisan elérhető 16-ból. Azok a praxisok részesülnek pontozásban, amelyek elérik az ellátási területüknek megfelelő célértéket. Az egyes háziorvosi szolgálatokra jutó pontszámok összeadásra kerülnek és a rendelkezésre álló keretösszegből a háziorvosi szolgálatok pontszámuk arányában részesülnek. Az indikátorrendszer alapján kifizetett díjazás mértéke 2019-ben 608,3 millió Ft volt havonta.

Indikátor modul a NetDoktorban

A célértékek elérésének a támogatására a Netdoktorba beépítettünk egy külön funkciót az indikátor rendszerben felállított követelmények figyelésére. A modul bekapcsolásával a védőoltás figyelés mellett a páciens neme és életkora alapján aktuálissá váló szűrővizsgálatokra is figyelmeztet a rendszer.
E funkció használatával az orvosok pontszámai emelkednek, és ezzel a bevételük is növekedni fog. A Netdoktor egyértelmű utasításokkal látja el a felhasználót, hogy az előírt szempontok alapján a megfelelő vizsgálatokat és tevékenységeket végezze el a páciensein.

NetDoktor mobil applikáció

A fejlesztés alatt lévő NetDoktor lakosági mobil applikáció össze lesz kötve az orvosi szoftver indikátor figyelő és értesítési moduljával, így egy oltás, vagy egy szűrővizsgálat esedékessé válásakor a rendszer automatikus értesítést tud majd küldeni nem csak az érintett e-mail címére, hanem akár a mobilkészülékére is. A páciensek így tudatosabbá válhatnak a megelőzés terén, az orvosok pedig hatékony segítséget kapnak az indikátor alapú teljesítményértékeléshez.
A napokban jelent meg egy publikáció a British Journal of General Practice c. folyóiratban a NetDoktor szoftver és mobil applikáció teszteléséről és várható hasznosságáról.

„Az alkalmazást nem csak az egészségügyi szakemberek tesztelik, hanem a gondosan megválasztott betegeket is bevontak a tesztbe, akiktől várhatóan értékes visszajelzések és ötletek érkeznek majd az új rendszer fejlesztéséhez a tesztidőszakban. Összefoglalva, ennek az innovációnak pozitív fogadtatást kell kapnia, mivel ez nem csak az egészségügyi ellátást teszi kényelmesebbé és könnyebbé, hanem segíti az előírások betartását, a kapcsolattartást és az elhivatottságot.” – szerz. Tamás Józsa Clinical Child Psychologist

A mindennapi gyógyítási gyakorlat ma már elképzelhetetlen a magas szintű informatikai háttér és az erre épülő alkalmazások nélkül. A betegellátást javító, az orvos-beteg kapcsolatot kiegészítő megoldások mára már az egészségügy megkerülhetetlen részévé váltak. A NetDoktor fejlesztése során alkalmazott technológiák olyan szolgáltatások igénybevételét teszik lehetővé mind az orvosok, mind a páciensek számára, melyek nélkülözhetetlenek, ha lépést akarunk tartani a világ rohamléptékű fejlődésével.