Folyamatosan nő a magyar lakosság oltási hajlandósága. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a védőoltások alkalmazása előtt csak a lakosság 15 százaléka szerette volna beoltatni magát, most már közelít az 50 százalékhoz az arányuk.

Az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak az oltásával január végén lezárult az oltási terv első két szakasza. Február elején indult el a lakosság koronavírus elleni védőoltása a legidősebbek oltásával, akik közül már 35 ezer embert oltottak be. A vakcináció megszervezésébe a kórházi oltópontok mellett a háziorvosi rendelők 75-80 százaléka is bekapcsolódott. Miután az országba megérkezett az oxfordi AstraZeneca oltóanyagának első szállítmánya és az orosz Szputnyik V vakcina is, így az oltás a héten már négy oltóanyaggal folytatódik.

Kit, hol, milyen vakcinával olthatnak?

Február első hetében a Pfizer oltóanyagával a kórházi oltópontok, a Modernával a háziorvosok oltották a 60 évnél idősebb, oltásra regisztrált személyeket.

A NEAK tájékoztatása szerint ezen a héten a 60-74 év közötti regisztráltakat, akik nem szenvednek az oltást kizáró krónikus betegségekben orosz Szputnyik V oltóanyaggal fogják oltani a kijelölt fővárosi kórházi oltópontokon.

Az oxfordi AstraZeneca vakcináival a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltását fogják megkezdeni. Az oltás szempontjából ebbe a csoportba tartoznak a szív- és érrendszeri, a krónikus tüdőbetegségben, daganatos betegségben, cukorbetegségben szenvedők és a transzplantáltak. Ennek a preferenciacsoportnak az oltását korban visszafelé fogják elkezdeni, de az életkor mellett számításba kell venni az oltási sorrendnél a krónikus betegség súlyosságát is.

A legidősebbek oltása a Pfizer oltóanyagával fog folytatódni.

Oltásra jelentkezettek tájékoztatása

A tájékoztatás szerint a háziorvosok most is meg fogják kapni a beoltandók listáját. A listán szereplő személyek életkora és krónikus betegsége alapján fogják eldönteni, kit hívnak be, kit küldenek kórházi oltópontra és milyen sorrendben.

Azoknak a személyeknek a listája, akik a praxis páciensei közül az oltásra regisztráltak és az oltandó korcsoportba tartoznak a NEAK eJelentés alatt (a változás jelentések között) található.

A beadott oltásokat a B-300-as (havi) jelentés tartalmazni fogja, és a riportokon belül áttekinthetők, szűrhetők lesznek a COVID-19 ellen beoltott pácienseik is.
Ez úton is szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a COVID-19 oltás megtörténtét igazoló jelentéseket kötelező adminisztrálni az EESZT felületén (https://portal.eeszt.gov.hu) is!
A NetDoktorban rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, melyek az oltásszervezést támogatják. Ilyenek például az oltás előtti állapotfelmérő, illetve a COVID-19 oltás tájékoztató sablonok. A sablonok persze akkor használhatók megfelelően, ha minden páciensnek gyorsan átadható azok tartalma. Tippekért, tanácsokért figyelmükbe ajánljuk Dr. Bányai Mónika pécsi háziorvos összeállítását, aki önkéntes oltóorvosi tapasztalattal szervezi meg praxisában a COVID-19 oltások beadását.

A NetDoktor Kommunikációs Moduljából az oltás előtti állapotfelmérő és a COVID-19 oltás tájékoztató sablon könnyen kiküldhető az oltásra kijelölt személyeknek (amennyiben az e-mail címük rögzítve van a személyes adatok között) a csoportos küldés funkcióval. A program a beteg kórlapján automatikusan rögzíti, hogy milyen dokumentumokat kapott meg a páciens. Ez nagyban megkönnyíti a szervezés adminisztrálását.

A Kommunikációs Modult, akár csak a többi plusz szolgáltatást biztosító modult, most egy hónapig díj mentesen kipróbálhatják.