Hamarosan megjelenik az a kormányrendelet, ami meghatározza majd azokat a szakellátásokat, amelyekre nem vonatkozik a tiltás. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvos nem kezelheti a páciensét ugyanazzal a betegséggel magán és közellátásban egyszerre.

Milyen hatásai lesznek az állami és a magánegészségügyi ellátásokra?

A kivételezett szakok pontos listájának ismerete nélkül is valószínűsíteni lehet, hogy bizonyos szakellátások elérhetősége az állami egészségügyben tovább szűkül, sőt akár el is tűnhet. Ugyanakkor a magánellátóknak is nehéz lesz megtartani az orvosokat. Szinte borítékolható, hogy a nagy magánegészségügyi centrumok lesznek a folyamat nyertesei.

„Az egészségügyi szolgáltatók legális, magánpiaci árbevétele 282,5 milliárd forintra becsülhető a 2018-as adatok alapján. A 2012 óta eltelt időszakban a számlázó magánegészségügyi szolgáltatók árbevétele 10%-ot meghaladó éves átlagos ütemben tudott növekedni, miközben a hálapénz és a lakásrendelők visszaszorultak.” (forrás: Portfolio.hu)

A magánrendelők felkeresése csak a felső tízezer luxusa?

A jelentős várólisták már eddig is a magánszolgáltatók felé terelték a lakosság egy jelentős részét.

A folyamat menedzselésének megkönnyítésére beépítettünk a NetDoktorba egy új funkciót, melynek pilotja a napokban indult.

Amennyiben a betegellátás során az orvos úgy ítéli meg, hogy szakorvosi vizsgálatra van szükség, lehetősége van a Beutalás kérés menü pont alatt, egy a beteggel közösen kiválasztott magán szolgáltatóhoz irányítani a pácienst.

A választás lehetősége eddig is adott volt. Mi csak annyit tettünk, hogy beépítettük a NetDoktorba, hogy egyszerűbbé tegyük a folyamatot.

A Magánbeutalás menün belül lehetőség van számos magánszolgáltató közül választani. Miután az orvos kiválasztotta a kívánt szakterületet, és megjelölte a kért vizsgálatot, a program felkínálja, hogy mely településeken érhető el a szolgáltatás. Egy listában megjelenik valamennyi szakorvos, aki a feltételeknek megfelel. Ezek közül lehet választani. A listában feltüntetésre kerülnek az egyes szolgáltatók által megadott díjak is. A program a kiválasztott orvos naptárában zölddel jelölve mutatja a lefoglalható szabad időpontokat. Ha a páciens hozzájárul a kiválasztott időpont lefoglalásához, és az adatainak az átadásához, akkor egyetlen gombnyomással elküldhető a beutaló. A magánszolgáltató egy e-mail üzenetben vissza fogja igazolni a foglalást, amit a betegnek már csak meg kell erősítenie.

Szoftver helyett egészségügyi hálózatot építünk

Mi a DeriComnál programok helyett rendszerekben gondolkodunk. Meggyőződésünk, hogy a különböző szoftverek és alkalmazások összekapcsolásával lehet modern és jól működő betegellátást kiépíteni. Ezért folyamatosan ez irányba fejlesztjük a NetDoktort.
A különböző rendszerek együttműködéséből a szolgáltatók mellett a végfelhasználók, vagyis a betegek profitálnak a legtöbbet. A NetDoktor megkönnyíti az egészségügyi szakemberek és páciensek dolgát. A NetDoktor mobil applikáción keresztül a páciensek hozzáférhetnek saját információikhoz, például ahhoz, hogy mennyi gyógyszert kell beszedniük, vagy mikor kell legközelebb vizsgálatra menniük, kommunikálhatnak orvosukkal, és dokumentumokat küldhetnek és fogadhatnak.

A NetDoktor Orvos és a NetDoktor Páciens applikáció ingyenesen letölthető a Google Play áruházból illetve az App Store-ból.

Hogy tudassa a pácienseivel, hogy a NetDoktor applikáción keresztül is kapcsolatba léphet Önnel?

Készítettünk egy weblapot, ahol összeszedtük azokat az információkat a NetDoktor mobil appról, melyek a pácienseket segítik tájékozódni az alkalmazásban elérhető szolgáltatásokról és az applikáció működéséről. Kérjük, ossza meg a pácienseivel Ön is! https://www.netdoktor.hu/paciens/