A korona vírus járvány berobbanása nem csak az alapellátásban megjelenő betegek számát növelte meg, hanem az egyes esetekhez kapcsolódó adminisztrációs feladatokat is.
A háziorvosok és a háziorvosi asszisztensek is kimerültek. Elvégezhetetlenül sok a feladatuk, folyamatosan változnak a szabályok, egyre türelmetlenebbek a betegek, nem kapnak védőfelszerelést és sokszor megbecsülést sem.

„Sokkal több lett a feladat, megváltozott a munka jellege, miközben minden korábbi teendő is itt maradt. Elláthatatlan mennyiség.” – írta egy háziorvosi asszisztens egy zárt Facebook csoportban.

A fejlesztési feladatok között priorítással kezeljük azokat, melyek képesek a koronavírusos esetek ellátásához kötődő adminisztrációt egyszerűbbé tenni. Nagyszerű fejlesztői gárdánk az elmúlt hónapokban rengeteg munkaórát töltött azzal, hogy a szoftvereinket a legújabb jogszabályoknak megfeleltesse.

Jogi követelmény lett, hogy a COV-2 specifikus esetek követése az alapellátáshoz és a szakellátáshoz kapcsolódó informatikai rendszerek használatával történjen, illetve, hogy az ellátások során a COV-2 igazolt és gyanús esetek kerüljenek lejelentésre az EESZT részére.

A medikai rendszerekkel kapcsolatos konkrét elvárások és az azoknak való megfelelés érdekében végzett fejlesztéseket és programmódosításokat az alábbiakban foglaljuk össze.

  • Követelmény, hogy az ellátások során a COV-2 specifikus esetek kiegészített eseménykatalógus bejegyzéseken keresztül kerüljenek lejelentésre az eseménykatalógus rendszerbe.
    Ez úgy valósul meg a gyakorlatban, hogy ha egy ellátás során az alábbi BNO-k (U0710; U0720; B3420) egyike kerül kiválasztásra, akkor az orvosi program automatikusan plusz adatokat (életkor; irányítószám; páciens további sorsa) is küld az EESZT-be.
  • Követelmény, hogy az ellátásokhoz kapcsolódó elektronikus kórtörténeti dokumentum kerüljön tárolásra az EHR modulban a kapcsolódó ellátásazonosító megjelölésével.
    Ez azt jelenti, hogy az ellátónak az orvosi szoftver segítségével egy státuszlapot kell kitöltenie, és leletként (EHR) feltöltenie a Térbe, mely szorosan kapcsolódik az ellátáshoz.
  • Követelmény, hogy az új COV-2 specifikus eseménykatalógus bejegyzések kerüljenek feldolgozásra az ellátó informatikai rendszerében.
    Amennyiben egy beteg házi karanténba kerül, akkor lehetősége van, hogy egy telefonos applikáció segítségévek adatokat küldjön fel a saját maga állapotáról. Ezek az adatok megtekinthetők az adott beteg eKatalógus lekérésekor. Ugyanitt lehetőség van arra is, hogy a kezelőorvos az ellátások lekérésekor megtekinthesse, ha az adott páciensnek 14 napnál nem régebbi mikrobiológiai labor eredménye van.
  • Követelmény, hogy a COV-2 specifikus regiszterbejegyzések kerüljenek automatikusan továbbításra az EESZT szakregiszter rendszerébe. Ez a funkció szinte azonos az antsz.hu oldalon kötelező fertőzőbetegség jelentéssel, ahol is a covid fertőzött betegeket kell lejelenteni az EESZT szakregiszterébe.

Ezek azok a funkciók, melyeket már beépítettünk a szoftvereinkbe, és amelyek azonnal üzemelni fognak, amint a fogadó oldal kész lesz a továbbított adatok fogadásra.

A fent felsoroltakon túl vannak további fejlesztést igénylő követelmények is. Ilyen, hogy az elektronikus OMSZ COVID19 PCR mintavételi lap egy eBeutaló mellékleteként az orvosi programból is kérhető legyen, hogy az elektronikus COVID19 PCR virológiai vizsgálatkérő lap szintén egy eBeutaló mellékleteként legyen kezelhető. Valamint fejlesztés alatt van egy további funkció is, az egyszerűsített COVID19 mikrobiológiai labor és CovidRapid teszt eredmény lekérdezésére, amely azt hivatott szolgálni, hogy adott TAJ szám alapján ellátás nyitás nélkül is lekérhető legyen a Térből, volt-e az elmúlt időszakban akár pozitív, akár negatív COVID vizsgálat eredménye az adott páciensnek.

A jogi megfelelésen túl az elmúlt időszakban egy sor olyan fejlesztést valósítottunk meg, ami segíti az orvosokat abban, hogy betegeikkel a személyes találkozások mellőzésével is kapcsolatot tarthassanak.

Számos az adminisztrációt támogató funkciót építettünk be a NetDoktorba, melyek egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a gyógyszerfelírási igényeknek és a páciensek egyéb üzeneteinek a fogadását. Kinyitottuk a rendszert a lakosság felé. Kiadtuk a NetDoktor Páciens applikációt. Az app használata nem csak a praxis dolgozóinak vesz le terhet a válláról, hanem a betegeknek illetve a hozzátartozóiknak is kényelmes megoldást jelent az orvossal való kapcsolattartásra. Ugyanis egy felhasználó több profilt is létrehozhat, így nem csak a saját, de a szeretteinek az egészségügyi ellátását is kézben tarthatja. További részleteket a működéséről itt olvashatnak.

Az appról a British Journal of General Practice is megjelentetett még a tavasszal egy publikációt:

„Az alkalmazást nem csak az egészségügyi szakemberek tesztelik, hanem a gondosan megválasztott betegeket is bevontak a tesztbe, akiktől várhatóan értékes visszajelzések és ötletek érkeznek majd az új rendszer fejlesztéséhez a tesztidőszakban. Összefoglalva, ennek az innovációnak pozitív fogadtatást kell kapnia, mivel ez nem csak az egészségügyi ellátást teszi kényelmesebbé és könnyebbé, hanem segíti az előírások betartását, a kapcsolattartást és az elhivatottságot.” – szerz. Tamás Józsa Clinical Child Psychologist