Az egészségügyi szakemberekre háruló feladatok mellett az adatok gyűjtése, és az adatok elemzése is fontos szerepet tölt be abban, hogy ennek az új járványnak a kezelésekor a megfelelő lépéseket tudjuk megtenni. Ehhez megfelelő keretrendszerre is szükség van.

A CoV-2 adatok gyűjtése és megosztása

Az együttműködés és az információk gyors megosztása elengedhetetlen ahhoz, hogy minél gyorsabban, minél jobban megismerjük ennek az új vírusnak a természetét, és az általa kiváltott betegség lefolyását. Minél többet tudunk róla, annál inkább képesek leszünk hatékony megoldásokat találni a járvány megfékezésére, és a betegség kezelésére. Minél több adat áll rendelkezésre az esetek számáról, az előfordulás gyakoriságról, területi és életkori eloszlásáról, a halálozási arányról, a terjedésről, a fertőzés mélységéről, annál jobb döntéseket lehet hozni a betegség terjedésének korlátozására.

Ezzel a céllal elindult az EESZT és az EESZT-be adatokat feltöltő rendszerek továbbfejlesztése.

Módosításra kerül az eseménykatalógus szerkezete és az EHR. Az eseménykatalógus bejegyzések a CoV-2 specifikus esetek regisztrálásával, valamint a regisztrált esetek követésével kapcsolatos további információkkal egészülnek ki.
CoV-2 specifikus ellátás esetén az eseménykatalógus bejegyzéshez a páciens állapotára vonatkozó további adatok is rögzítésre kerülnek, méghozzá központilag meghatározott szerkezetben. Ezek a következők: láz mértéke, hidegrázás, köhögés, köpetürítés, általános gyengeség, légzési nehézség/légszomj, izom vagy izületi fájdalom, torokfájás, fejfájás, émelygés/hányás/hasmenés, egyéb (fel nem sorolt tünet), klinikailag igazolt tüdőgyulladás, radiológiailag igazolt tüdőgyulladás.

Kötelezővé válik a végrehajtott diagnosztikai ellátáshoz kötődő ellátási események mikrobiológiai labor eseménytípussal történő rögzítése is az EESZT-be. A vizsgálat eredménye automatikusan, manuális rögzítési igény nélkül elérhetővé válik az EESZT rendszerben.

Már bevezetésre került egy házi karantént támogató alkalmazás (HKR) is. Ennek a mobilapplikációnak köszönhetően a házi karantén elrendelése, a házi karantén során a karanténra kötelezett személy által rögzített öndiagnosztikai adatok is azonnal elérhető információként jelennek meg az EESZT eseménykatalógus rendszerben. A karanténra kötelezett személy az applikációban előre megadott értékkészlet szerint kódolva tud információt szolgáltatni az állapotváltozásáról illetve az aktuális állapotáról.

Elvárás az informatikai rendszerektől, hogy a COV-2 specifikus eseménykatalógus és EHR bejegyzéseket meg tudják jeleníteni. A változások implementálását a NetDoktor orvosi programba már megkezdtük.

Az EESZT új eseménykatalógus rendszere és a megújult EHR hamarosan elérhető lesz valamennyi felhasználónk számára.  

Az adatok felhasználása, elemzése

Az adatok strukturált formában történő gyűjtése és tárolása lehetővé teszi azok elemzését. Az anonimizált adatok segíthetnek felmérni a betegség terjedését és a közegészségügyi fellépés hatékonyságát, ennek következtében javítható a járványra adott válaszunk. Az AI és a gépi tanulás (ML) lehetővé teszi az adatok gyors feldolgozását, a minták azonosítását, ami alapján a döntéshozók időben meg tudják tenni a szükségesnek ítélt intézkedéseket a fertőzés terjedésének megfékezésére.