DR HASITZ ÁGNES háziorvos, diabetológus, üzemorvos, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség szakmai vezetőjének tapasztalatai a NetDoktor praxisközösségi munkát támogató egységes platformjáról.

7 praxis és 34 munkatárs munkájának összehangolása

2019 elején nagy lelkesedéssel fogtunk bele VEKOP pályázat keretében a praxisközösségi munkába. A konkrét szakmai munka mellett kiemelt célunk volt, hogy olyan informatikai hátteret alakítsunk ki ehhez a munkához, ami nagyban segíti mind a szakmai, mind a pályázati keretek közötti munkát. Bizton merem állítani, hogy ez sikerült. 7 háziorvosi praxis vett részt a praxisközösség munkájában, de összesen 34 kolléga munkáját hangoltuk össze. Ehhez alapvetően azt teremtettük meg, hogy a 7 praxisból 6-an egységes medikai szoftvert kezdtünk használni, az internet alapú NetDoktor programot.

Egységes praxisközösségi platform használata

Az informatikai hátteret adó DeriCom Kft. ehhez kialakított egy egységes praxisközösségi platformot, amit minden részt vevő kolléga saját belépési kódokkal tudott elérni. Ezen tudták a többletszolgáltatást végző szakemberek rögzíteni a tervezett foglalkozásokat, amit a háziorvosi medikai szoftverek felől is elértünk, láttunk, és direktben delegálhattuk a pácienseket az egészségügyi állapotfelmérést követően a foglalkozásokra. Kvázi előjegyeztük Őket. A foglalkozást tartó kolléga pedig előre látta a leendő résztvevőket, fel tudta venni velük a kapcsolatot, majd a foglalkozás kapcsán akár egyéni, akár csoportos esetén részletesen leírhatta, hogy mi történt a foglalkozáson. Ez az információ pedig automatikusan visszakerült az adott páciens háziorvosának medikai szoftverébe, a beteg dokumentációjába, ami alapján adott esetben orvosi döntéseket lehetett hozni. A közös felületen rögzíthettük, hogy ki tartja a foglalkozást, milyen helyszínen, egyéni vagy csoportos formában, továbbá azt is, hogy ez szakmai szempontból milyen típusú foglalkozásnak számít. Ugyanezen közös felületen vezettük a prevenciós rendeléseket is, amin keresztül lehetett rögzíteni, hogy innen milyen irányba tereljük tovább páciensünket. Hogy dietetikára, gyógytornára, sport foglalkozásra, pszichológiai tanácsadásra vagy egyéb programokra. Szervezhettünk szűrővizsgálatokat, pl. OSAS szűrést, vastagbélrák szűrést POCT mórszerrel, és dohányzásról leszoktató programot, és azokat is itt rögzítettük.

A háziorvosi szoftver és a praxisközösségi felület ilyen egységes, ide-oda információt szolgáltató funkciója jelentősen megkönnyítette a munkánkat. Sajnos a pályázat keretében nem tudtuk elkerülni a párhuzamos papír alapú dokumentációt, ez jelentősen nehezítette a munkát. Persze az elején számtalan gyermekbetegséggel is meg kellett küzdenünk, de folyamatosan jöttek a tapasztalatok és a részt vevő kollégák informatikai gondolkodása is javult. Állíthatom, hogy ez a rendszer fantasztikus és nélkülözhetetlen egy praxisközösség számára.

A most kialakulóban levő praxisközösségek esetében, főként a szoros praxisközösséget működtetni kívánó csapatoknak ez az informatikai hálózat, ami a háziorvosi szoftver és a közös praxisközösségi felület között van, lehetőséget teremt, hogy gyakorlatilag minden funkciót, plusz foglalkozásokat, rendeléseket, prevenciós rendelést, szűréseket kezelni lehessen, nyomon lehessen követni, és megszámlálhatatlan szempont szerint lehessen statisztikai adatot kinyerni.

Fontos megemlíteni a medikai szoftverben levő egészségi állapot felmérést követő egyéni egészség terv modult, amelynek használata tovább viheti előre azt a munkát, aminek célja az egészség nyereség. A prevenció mindhárom szintjét egységes rendszerben tudjuk kezelni ezzel a rendszerrel.