Az EESZT 2017-es bevezetése óta a rendszerhez csatlakozott felhasználók száma és a rendszer nyújtotta szolgáltatások köre folyamatosan növekszik. Ma már egy átlagos napon több mint 240 ezer egészségügyi ellátási dokumentum kerül fel a térbe. Az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal történő bővítése azonban hatékonyabb informatikai hátteret igényel. Ezért az EESZT infrastruktúrája átkerül a NISZ Zrt üzemeltetésében álló Kormányzati Adatközpontba (KAK).

A adatállomány költöztetése alatt, 2020. augusztus 19. szerda 22.00 óra és 2020. augusztus 23. vasárnap éjfél között az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek (ágazati és lakossági) nem lesznek elérhetőek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A fent megjelölt időszakban a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül fognak működni, az egészségügyi ellátások dokumentációit a szoftverek utólagosan fogják feltölteni az EESZT-be. Ezért, ha sürgősségi ellátás alkalmával kerül sor gyógyszerfelírásra, és az ügyeletes orvos úgy ítéli meg, hogy azonnal ki kell váltani a készítményt, akkor hagyományos papíralapú receptet kell a páciensnek felírni.

A fent megjelölt időszakban nem lehet majd leletet, kórtörténetet lekérdezni, sem labor- és COVID19 teszteredményeket megtekinteni.

Az adatállomány költöztetése azonban nem befolyásolja a megszokott gyógyszerkiváltási folyamatokat, a korábban felírt eRecepteket, vagy a sürgősségi ellátás során kinyomtatott papíralapú recepteket ez idő alatt is ki lehet váltani a nyitva tartó patikákban. A recept kiváltás folyamatát azért nem akasztja meg az adatok költöztetése, mivel az év elején az EESZT rendszerébe bekapcsolásra került egy másodlagos site is, amit probléma, vagy tervezett karbantartás esetén elő tudnak léptetni elsődlegessé. Az EESZT Biztonsági Rendszer (SP (Secondary Production) Site) a vények kiváltását, visszavonását biztosító redundáns rendszerként üzemel az EESZT elérhetetlensége esetén.

Az EESZT továbbfejlesztése

A KAK által biztosított hatékonyabb infrastruktúra teret enged az EESZT újabb lépcsőjeként olyan informatikai csatorna kialakításának, amely képes arra, hogy a különböző mobilapplikációk számára biztosítsa a biztonságos hozzáférést a Tér publikus szolgáltatásaihoz. A Mobil Gatway-nek köszönhetően a NetDoktor Orvos és Páciens applikáció szolgáltatásai is tovább bővülhetnek, mivel közvetlen kapcsolat épülhet ki az app és az ESSZT adatbázis között.