Az EESZT csatlakozási és adatfeltöltési kötelezettség nem merül ki abban, hogy immár a magánrendelőknek is tudniuk kell eReceptet kiállítani.

Adatfeltöltési kötelezettség

Az adatszolgáltatás alapszabálya, hogy minden csatlakozásra kötelezett azokat az adatokat tölti fel, amik nála keletkeznek. Alapvető különbség van az alapelltásban, a járóbeteg-szakellátásban és a fekvőbeteg ellátásban nyújtott egészségügyi szolgáltatás végzéséhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség között. Az határozza meg, hogy a magánpraxis keretében nyújtott ellátásról milyen adatokat kell feltölteni a Térbe, hogy az ellátási szolgáltatást milyen típusú működési engedély alapján végzik. Ezért fontos, hogy a szolgáltatás besorolásának megfelelő akkreditált szoftverrel rendelkezzen a praxis. A magánszolgáltatók számára és a járóbeteg szakellátáshoz ajánlott akkreditált szoftvereknek az ÁEEK oldalán tud utána nézni. Az oldalon lehetőség van a különböző kategóriákba sorolt szoftverek közt keresni.

A megfelelés garanciája a jól kiválasztott szoftver

A NetDoktor számos Orvosszakmai Modullal és Számlázó Modullal támogatja a magánpraxisok EESZT csatlakozását, a járóbeteg szakellátásnak megfelelő adatfeltöltést, sőt még a NAV előírásoknak megfelelő számlázást is.

A NetDoktor az EESZT által akkreditált, magánszolgáltatói járóbeteg szakellátást támogató medikai rendszer, ami azon túl, hogy lehetővé teszi a kötelező adatcserét, számos plusz szolgáltatást is biztosít.

A felhasználó bárhonnan be tud jelentkezni a programba, mivel ez egy online medikai rendszer. Ugyanennek a technológiának köszönhető, hogy a szoftver mentesíti a felhasználót az informatikai feladatoktól. A mentések és a szoftverfrissítések a háttérben futnak, garantálva ezzel a folyamatos adatbiztonságot és a követelményeknek való megfelelést.

A rendeléshez használt szoftvert kiegészíti egy Orvos-Páciens Mobil applikáció, ami hatékonyan segíti a praxis menedzselését, és kiegészíti az orvos-beteg kapcsolatot. Az appot minden orvos ingyenesen letöltheti és használhatja attól függetlenül, hogy milyen orvosi szoftvert használ. Ezzel a mobil applikációval bárki kapcsolatot tarthat a pacientúrájával. Akkor is hasznos eszköz, ha egyébként még nem használja a NetDoktor medikai rendszert. Az applikáció Előjegyzés funkciójának használatával be lehet állítani a rendelési ill. előjegyzési időszakokat. Az alkalmazás mutatja a szabadon foglalható időpontokat és a páciensek által már lefoglalt időpontokat is a páciens adataival ill. a foglalás okával, megjegyzéssel együtt.

A Páciens applikáció oldalon adott a Szolgáltatás keresés lehetősége a rendszerbe már regisztrált orvosok között, és lehetőség van a kiválasztott orvos aktuálisan szabad időpontjaira bejelentkezni.

A NetDoktor szoftver használata esetén az applikáció számos segédfunkcióval támogatja a rendelést, jelentősen gyorsabbá és egyszerűbbé téve a betegellátást.
A Diktafon funkció lényege, hogy mikor a beteg a rendelőben megjelenik betegellátásra, az orvosnak több ideje legyen a páciens valódi problémáival foglalkozni, a panasz, státusz stb. gépelést pedig a program elvégzi. Az Aláírás funkció alkalmazásával a páciens vagy akár az orvos is aláírhat dokumentumokat anélkül, hogy azok kinyomtatásra kerüljenek. Így rengeteg papír megtakarításával menthetők a Doktárba az aláírt dokumentumok, kérdőívek.

Bővebb információt az alkalmazásról és használatáról >> itt << talál.

Az alkalmazás a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.

Az EESZT kapcsolat előnyei

Az EESZT csatlakozás egyfelől kötelezettség, másfelől lehetőség. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók személyesebb ellátást nyújtsanak, javuljon a kommunikáció és a betegek tapasztalatai. Az adatcserék lehetővé teszik a beteg előzményadatainak, kórtörténetének alaposabb megismerését, hiszen más szolgáltatóknál keletkezett dokumentumok is elérhetőek. Az orvos az EESZT biztosította információk segítségével gyorsabban tudja felállítani a diagnózist, és hatékonyabb terápiát tud megállapítani a betege számára.

Az egészségügyi fogyasztók kiszolgálása

A mindennapi gyógyítási gyakorlat ma már elképzelhetetlen a magas szintű informatikai háttér és az erre épülő alkalmazások nélkül. A technológiai forradalom és a magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének térnyerése a következő években meg fogja teremti az „EGÉSZSÉGÜGYI FOGYASZTÓK” kategóriáját a jelenlegi „betegek” kategória helyett. Erre meg van a lehetőség és meg van az igény. A hangsúly a személyesebb ellátásokra fog áthelyeződni. Az információs technológia fejlődésével a személyes szolgáltatások elsődleges fontosságúvá válnak a „fogyasztók” számára, és azt is lehetővé teszik, hogy ők is aktívabbak legyenek a betegségkezelés és megelőzés területén. Az orvosoknak és egészségügyi szolgáltatóknak is érdemes kihasználniuk a digitális trendeket, hogy személyesebb ellátást nyújtsanak, javuljon a kommunikáció és javítsák a pácienseik tapasztalatait.