A koronavírus járvány miatt az egészségügyi ellátások menetét számos átmeneti szabályozás módosította. Ezek közül néhány a veszélyhelyzet megszűnését követően is életben marad.
Ezek közé tartozik a könnyített gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközök eRecpten történő felírása.

A járványhelyzetre való tekintettel ez év májustól a gyógyászati segédeszközök bizonyos köre is felírható már eReceptre. Ezt a lehetőséget eredetileg csak a veszélyhelyzet idejére tervezték bevezetni, azért, hogy a gyógyászati segédeszközök felhasználóinak, akik többsége kiemelten veszélyeztetett idős, krónikus betegségben szenvedő beteg, ne kelljen az orvosi rendelőt felkeresniük egy-egy eszköz felírása végett. Míg számos könnyítés a veszélyhelyzet megszűntetésével visszavonásra került, egyes – a PUPHA-ban lévő, TTT kóddal rendelkező, patikákban (is) forgalmazható sorozatgyártású – GYSE termékek eReceptre történő felírása megmarad.
Az elektronikusan írt GYSE-vények kiváltása jelenleg csak a gyógyszertárakban lehetséges, mivel ott rendelkezésre áll az EESZT kapcsolat, melynek segítségével a gyógyszerész megtekintheti az adott TAJ számhoz tartozó, még kiváltatlan vényeket. Ezért fontos, hogy a betegeknek jelezniük kell az orvos felé, hogy hol szeretnék az adott terméket kiváltani.
A NetDoktor külön jelzi, hogy mely termékeket írhat fel az orvos elektronikus vényre. Így az orvos könnyen ki tudja választani a listából a kívánt terméket.
Hogy mely termékek rendelhetők eReceptre, azt az aktuális gyógyszertörzs tartalmazza. Ezek egyelőre jellemzően a kötszerek, cukorbetegségben szenvedők segédeszközei (vércukorszint-mérés és inzulinkezelés eszközei), valamint vizeletvisszatartási problémákkal küszködők gyógyászati segédeszközei.
A tervek szerint a jövő évtől tovább bővül majd az elektronikusan felírható gyógyászati segédeszközök köre.

Az egyéb, társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközök továbbra is csak papír alapon rendelhetők, illetve bármely GYSE termék papír vényen továbbra is érvényesen rendelhető, és papír recept alapján a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál is kiváltható marad.

Amit még tudni érdemes, hogy ez a jelenlegi megoldás nem támogatja az ellenjegyzés folyamatát, a kihordási idő ellenőrzését, a betegnyilatkozatok meglétének jelzését, az ISO kódon történő vényfelírást, stb.. Ezek a funkciók a tervek szerint 2021-től bevezetendő eGYSE EESZT modulban lesznek elérhetők.

Az eGYSE fejlesztéssel párhuzamosan folyik a gyógyászati segédeszköz üzletek felkészítése az eReceptek fogadásra. Ez azonban nem csak szoftverfejlesztést igényel, hanem jelentős infrastruktúrális beruházást is.