Bizonyára már mindenkihez eljutott az információ, hogy 2020. július 1-jétől kötelező a kiállított számlákról online adatot szolgáltatni a NAV felé.
Összefoglalónkkal szeretnénk néhány olyan kérdés megválaszolásában segíteni, melyek az egészségügy területén működő vállalkozások részéről gyakran felmerülnek.

Áfa mentesen számlázókra is vonatkozik a NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség?

Igen. A kötelezettség nem csak azokra vonatkozik, akik „áfás számlát” állítanak ki. A kötelezettség azokra is vonatkozik akiknek az áfakódja, vagyis az adószámának a 9. számjegye 1-es, vagy mert alanyi adómentes, vagy mert kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez. Fontos hangsúlyozni, hogy az áfatörvény definíciója (5. §) alapján nemcsak az áfakörbe tartozó vállalkozások minősülnek adóalanynak, hanem azok is, akik az áfatörvény szerint adófizetésre nem kötelezettek. Így például adóalany a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytató vállalkozás és az alanyi adómentes státuszú adózó is.

Minden számlára vonatkozik a NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség?

Nem. A nem adóalanynak kiállított és a nem belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kiállított számláról nem kell, nem lehet adatot szolgáltatni. Ennek értelmében a magánszemély nevére kiállított számlákról 2020. július 1-jét követően (még) nem kell adatot szolgáltatni.

A kézi számlatömbben kiállított papír számlákra is vonatkozik a kötelezettség?

Igen. Ha az adóalany a számlát (számlával egy tekintet alá eső okiratot) számlázó programmal állítja ki, a számla adatszolgáltatást a számlázó programnak kell automatikusan teljesítenie. Ha az adóalany kézi számlatömbből számláz, akkor a bizonylat adatait a NAV erre kialakított webes felületén kell utólag manuálisan rögzítenie. Így azonban az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése extra adminisztrációt és hiba lehetőséget jelent.

Hogy kell az adatokat továbbítani a NAV felé?

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez előfeltétel az adózó regisztrációja a NAV oldalán. Regisztrálni mindenképpen kell ahhoz, hogy az adatszolgáltatás teljesíthető legyen, függetlenül attól, hogy a számlát kézzel állítja ki valaki és utólag szolgáltat róla adatot a NAV erre kialakított webes felületén keresztül, vagy a NAV-hoz becsatornázott számlázó programot használ és az küldi be a szükséges adatokat. A jogszabályi előírásoknak való megfelelés érdekében az adóalanynak legalább egy technikai felhasználót a hozzá kapcsolódó jelszóval és technikai kulcsokkal együtt létre kell hoznia, majd ezeket az adatokat a számlázó programban alkalmaznia kell ahhoz, hogy az adatszolgáltató számlázó programja emberi beavatkozás nélkül, időben és szabályosan továbbíthassa a NAV-hoz a számlák adatait.

Van olyan számlázó program, ami az orvosi szoftverrel összekapcsolható?

Igen. A NetDoktor Számla Modulja a páciens adatokat automatikusan átemeli a számla vevő adatai közé, sőt ha az ellátott egészségpénztári tag, akkor a Pénztár adatai is eltárolhatók a személyes adatok mellett, így ha szeretné a számlát elszámolni, akkor is megfelelő számlát állít ki a részére. A Modulban szereplő hatósági szolgáltatások listája tetszőlegesen bővíthető. Ezáltal a vizsgálat lezárásával párhuzamosan a számla könnyen és gyorsan kiállítható, és az adatszolgáltatást a rendszer a hátérben automatikusan elvégzi.

Aki nem szeretne duplán, triplán adatrögzítést végezni azoknak javasoljuk a NetDoktor Számlázó Modul használatát! Amennyiben Ön a NetDoktort használja és még nem rendelkezik az online számla jelentésre alkalmas számlázó szoftverrel, kérje tájékoztatónkat! Vegye fel velünk a kapcsolatot!