A NetDoktor egyik felhasználójának, Dr. Békássy Szabolcsnak a szavaival indítom ezt a bejegyzést:

„A nyári szabadságok végéhez érünk lassan”.

A nyári szabadság idején helyettesítő orvos megbízása, illetve annak a megszűnése kapcsán (is) felmerül a jogosultságok/ hozzáférések aktualizálásának kérdése, hiszen ha ezt elmulasztja az adott praxis esetén az EESZT adminisztrátori jogosultságokkal rendelkező személy, akkor az a felhasználó (orvos), akit azzal bíztunk meg, hogy helyettesítsen bennünket, és így a praxisunk nevében receptet írjon fel, beutalást rendeljen el, stb. a továbbiakban is jogosult lesz a praxisunk (cégünk) nevében eljárni, és az EESZT-be adatokat feltölteni.

Helyettesítések alkalmával a helyettesítő orvos a saját belépésével tudja ellátni a kollégája betegeit is, de csak abban az esetben, ha az ágazati portálon be van állítva az összerendelés. Az adott praxis helyettesítésére jogosult orvos(oka)t a praxisban adminisztrátori jogkörrel felruházott személy tudja felvenni az ágazati portálra való bejelentkezést követően. A jogosultság visszavétele kapcsán is neki kell intézkednie. Ha ezt a jogosultságot mással is megosztja, például a praxist vezető orvossal, akkor azt követően, ez a személy is jogosult lesz az összerendelés megszüntetésére és/vagy ismételt beállítására.

Hangsúlyozni kell, hogy a jogosultság kiosztás nem csak a helyi medikai rendszeren keresztüli hozzáférésre, hanem a WEB hozzáférésre is vonatkozik. Ha a felhasználót kiveszik a helyi orvosi programból, de az EESZT jogokat nem vonják vissza, akkor ő még az EESZT WEB felületén a praxis nevében eljárhat. Ezért adatvédelmi szempontból (is) elengedhetetlen a VMÁTRIX folyamatos karbantartása.

A fenti jogosultság nem kötődik munkaviszonyhoz (szerződés, másodállás, vendégprofesszor), az EESZT ezen jogosultságot nem vizsgálja. A jogosultság kiosztása és visszavonása mindig az adott praxis felelőssége.

Kérjük, ne mulassza el Ön sem a jogosultságok karbantartását a VMÁTRIX-ban!