Vegyes a fogadtatása a veszélyhelyzet megszüntetését követően életbe lépő átmeneti rendelkezéseknek.

A járvány miatt 2020.03.11-én kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az egészségügyi ellátásokkal összefüggő szabályok számos ponton megváltoztak, azért hogy az orvos-beteg találkozások száma csökkenjen. A lakosságot leginkább érintő könnyítés az volt, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhetett, illetve hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a gyógyszer kiadója a gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíthette azon személy részére, aki a beteg TAJ számát közölte, és saját természetes személyazonosító adatait külön törvény szerint hitelt érdemlően igazolta.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 85. § 12. pontjának értelmében ez a könnyítés a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon túl már nem lesz alkalmazható.

Az elfogadott jogszabály életbe lépése óta sokan várják annak megerősítését, hogy az eReceptek kiváltásának egyszerűbbé tételére lesz majd új rendelet. Ha szeptember közepéig nem születik meg ez a jogszabály, akkor viszont marad a felírási igazolás vagy ennek hiányában az EESZT-ben rögzített törvényes képviselet illetve meghatalmazás alapján történő recept kiváltás.

Az eReceptek kiváltási lehetőségei

Gyermekeket, mozgásukban korlátozott idős embereket gondozó személyek esetén érdemes a képviselet illetve a meghatalmazás egyszeri rögzítésével gördülékennyé tenni az elektronikus vények kiváltását.

Törvényes képviselet rögzítése a Kormányablakokban kezdeményezhető. A kérelem mellé csatolni kell a gyermek anyakönyvi kivonatát, elvált szülők esetén a bírósági határozatot, végzést.

Meghatalmazás rögzítésére szintén a Kormányablakokban van lehetőség az erre rendszeresített formanyomtatvány benyújtásával, de online is rögzíthető, ha az, aki meghatalmazást kíván adni más természetes személynek a gyógyszerei kiváltására bejelentkezik a Lakossági Portálra és ott kitölti a Meghatalmazás űrlapot.

A betegek tájékoztatása

A veszélyhelyzet megszüntetését sokan úgy értelmezik, hogy akkor visszatérhet mindenki a régi megszokott életéhez. De ez közelről sincs így. Az orvos-beteg találkozások számát folyamatosan a legszükségesebb esetekre kell korlátozni. Ezért is fontos a tájékoztatás és a pacientúrával való folyamatos kapcsolattartás.

Kommunikációs modul és Kérdőív modul

A NetDoktor Kommunikációs Modul és a Kérdőív Modul hatékony segítség a háziorvosok számára, hogy folyamatosan tájékoztassák betegeiket a járványügyi készültéség aktuális szabályairól, továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző szempontok (elmaradt ellátás, jogosítvány alkalmassági, kötelező státuszvizsgálat, lejárt közgyógy, korcsoportos szűrés, stb.) alapján leszűrt pácienseknek egyedi vagy csoportos üzenetet lehessen küldeni. A modul a NetDoktor a komplex Előjegyzési naptár és határidő napló funkciójával együtt hathatós támogatást biztosít az elhalasztott feladatok menedzselésében valamint a napi betegellátás során.

Javasoljuk, hogy bátran próbálja ki a NetDoktor modulokat és tapasztalja meg a használatuk előnyeit!