Az EESZT-t használatának kötelezettsége 2020-tól kiterjed a nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi,- és fogorvosi szolgáltatási típuskóddal és működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatókra is, akiknek legkésőbb 2020. június 1-től meg kell kezdeniük az EESZT-be történő adatszolgáltatást.

Milyen adatokat kell felküldeni az EESZT-be?

Alapszabály, hogy minden csatlakozásra kötelezett azokat az adatokat tölti fel, amik nála keletkeznek.

A kommunikáció

  • a Központi eseménykatalógusra,
  • az Egészségügyi dokumentumokra, és az
  • Egészségügyi profilra

terjed ki.

(A vonatkozó jogszabály átdolgozás alatt van. Az adatszolgáltatási kör kibővítése várható.)

Kire melyik vonatkozik?

Ennek ismerete azért fontos, mert mindenkinek olyan EESZT akkreditált szoftverre lesz szüksége, ami a rá vonatkozó előírások teljesítéséhez maradéktalanul megfelelő.  Alapvető különbség van az alapelltásban és a járóbeteg-szakellátásban nyújtott egészségügyi szolgáltatás végzéséhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség között.

Önre az alapellátást vagy járóbeteg szakellátás adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik?

Ezt úgy tudja kideríteni, ha lekérdezi az adatait az ÁNTSZ oldaláról.
A rendelőjében nyújtott egészségügyi szolgáltatás besorolásának megfelelő akkreditált szoftvereknek az ÁEEK oldalán tud utána nézni. Az oldalon lehetőség van a különböző kategóriákba sorolt szoftverek közt keresni.

Szankciók

Aki nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek az A MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYÉT KOCKÁZTATJA. A napokban megjelent 147/2020. (IV. 22.) Korm. rendelet, mely értelmében az EESZT működtetőjének a csatlakozási kötelezettség teljesítéséről adatot kell szolgáltatni a működési engedélyekért felelős egészségügyi államigazgatási szervnek, amely ellenőrzi a kötelezettség teljesítését.

Járóbeteg-ellátást támogató medikai szoftver

A NetDoktor egy olyan medikai rendszer, ami azon túl, hogy lehetővé teszi az adatcserét az EESZT-vel, számos plusz szolgáltatást is biztosít, melyek ma már nélkülözhetetlenek a korszerű betegkiszolgáláshoz.