A korszerű mobil-technológiák alkalmazása hamarosan a 21. századi orvos-beteg kapcsolatok megkerülhetetlen részévé válnak.

Számos egészségügyi okos eszköz van már forgalomban, melyek jól alkalmazhatók egyes fiziológiai adatok mérésére, de csak korlátozott a hasznosságuk, mert csak a felhasználókhoz jutnak el a mért adatok. A NetDoktor orvosi szoftverhez kapcsolódó mobilapplikáció fejlesztésének egyik célja, hogy ezeket a korlátokat megszüntesse. Azon dolgozunk, hogy az élettani paramétereket a beteg hétköznapi tevékenysége során mérő orvostechnikai eszközök és az orvos által használt szoftver közt közvetlen kommunikációs csatornát hozzunk létre. A NetDokort felkészítjük rá, hogy az okos egészségügyi eszközök által továbbított mérési eredményeket online fogadja, és a betegadatok közt el is tárolja.
Az orvosi programot alkalmassá tesszük rá, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén értesítést küldjön a páciensek felé. Például, ha a rendszerhez csatlakoztatott orvostechnikai eszköz által küldött mérési eredmények alapján azonnali orvosi konzultáció szükséges, vagy ha egy szűrővizsgálat válik esedékessé a rendszer automatikus figyelmeztetést küld az érintettek mobilkészülékeire.

A napokban jelent meg egy publikáció a British Journal of General Practice c. folyóiratban a NetDoktor szoftver és mobil applikáció teszteléséről és várható hasznosságáról.

„Az alkalmazást nem csak az egészségügyi szakemberek tesztelik, hanem a gondosan megválasztott betegeket is bevontak a tesztbe, akiktől várhatóan értékes visszajelzések és ötletek érkeznek majd az új rendszer fejlesztéséhez a tesztidőszakban. Összefoglalva, ennek az innovációnak pozitív fogadtatást kell kapnia, mivel ez nem csak az egészségügyi ellátást teszi kényelmesebbé és könnyebbé, hanem segíti az előírások betartását, a kapcsolattartást és az elhivatottságot.” – Tamás Józsa, Clinical Child Psychologist

A szerző, Dr. Józsa Tamás úgy fogalmazott, hogy a NetDoktor okos telefonokra fejlesztett alkalmazásai rendkívül fontosak a krónikus betegségben szenvedők és a kezelő orvosok számára, mivel ezekkel számos szükségtelen orvosi vizsgálat és személyes orvos-beteg találkozó megelőzhető vagy helyettesíthető.

A NetDoktor szolgáltatásai hatékony segítséget nyújtanak a beteggondozásban, továbbá az alapellátás betegszámának folyamatos növekedése és az orvosok létszámának csökkenése között feszülő ellentmondás feloldására is jó lehetőséget kínálnak. A folyamatban lévő fejlesztésektől azt várjuk, hogy kölcsönös előnyöket biztosítson mind az orvosok, mind a pácienseik számára.

A NetDoktor-orvos mobilapplikáció már ingyenesen letölthető a GooglePlay és az AppleStore on-line áruházakból.