A koronavírus fertőzések száma az elmúlt hetekben robbanás szerűen megemelkedett. Ott is megjelent, ahol eddig még nem fordult elő koronavírussal fertőzött beteg. Szakemberek szerint Magyarországon még mindig nem tesztelünk eleget, de a feladattal megbízott Országos Mentőszolgálatnak nincs nagyobb kapacitása, amit bevethetne.

Az OMSZ a COVID-19 járvány miatt kialakult tömeges virológiai vizsgálatkérések rögzítésének átláthatósága, nyomon követése és az esetleges torlódások elkerülése érdekében elektronikus vizsgálati kérelem leadására szolgáló web felületet hozott létre. A felület 2020. október 9. péntek 07:00-tól elérhető a covidvizsgalatkero.mentok.hu weboldalon.
Ezen a felületen kizárólag COVID-19 fertőzés kimutatására irányuló vizsgálat rendelhető meg az NNK mindenkor érvényes szabályozása szerint. Jelenleg vizsgálatot rendelni az NNK, a fővárosi, valamint a megyei kormányhivatalok regisztrált képviselői, továbbá a háziorvosi praxisban tevékenykedő háziorvosok jogosultak.
Az elektronikus megrendelő felület mellett továbbra is rendelkezésre áll – esetleges internet vagy egyéb technikai hiba esetére – a telefonos megrendelés lehetősége (országosan a 1820-as, Budapesten a 06-1-391-3691 telefonszám hívásával), fontos változás azonban, hogy megszűnik az e-mailben történő megrendelés.
A kitöltendő elektronikus űrlap hasonlít az NNK által rendszeresített EV42-M31-(1) adatlapra, azon felül további, az OMSZ mintavételezési folyamatainak szervezéséhez szükséges adatkérést is tartalmaz.
Elküldést követően a rendszer visszaigazoló e-mailt küld a megrendelő háziorvos e-mail címére a megrendelés beérkezéséről, a megrendelés azonosítójával. A rendszerben a későbbiekben a megrendelés azonosítójával, illetve a páciens TAJ-számával lehet rákeresni a feladott megrendelésekre.

Az OMSZ egyelőre még nem készített interface-t külső adatok fogadására, ezért a medikai rendszerek nem tudják a vizsgálati kérelem űrlap kitöltését a páciens adatainak az átadásával támogatni. A vizsgálatkérésre jogosultak munkáját a jövőben olyan formában kívánják támogatni, hogy az e-Beutaló adattartalmát kibővítik a vizsgálatkérés adataival, és így a medikai rendszerek az EESZT kapcsolaton keresztül képesek lesznek az adatok feltöltésére, és megszűnik a többlet adminisztráció a megrendelői oldalon.