Jogszabály változások

Számos jogszabályváltozás érinti az idén az egészségügyi vállalkozásokat. Júliustól jön a kiterjesztett EESZT használat és a NAV online számlaadat szolgáltatási kötelezettség. A jogalkalmazás nem tesz különbséget a vállalatok közt a méretük szerint, pedig az adminisztratív feladatok a kis és középvállalkozások számára sokszor aránytalanul nagyobb terhet jelentenek, mint a multiknak.
Amivel szoftverfejlesztőként hozzá tudunk járulni az adminisztratív terhek csökkentéséhez az az, hogy a NetDoktor orvosi programba mindkét funkciót beépítettük. Az EESZT csatlakozás és adatszolgáltatás a NetDoktorban egy háttérben futó folyamat, ami a rendelés menetét nem befolyásolja. A számlakiállítás és ezzel az online számlaadat szolgáltatás pedig a vizsgálati karton lezárásakor opcionálisan választható, így nem igényel egy újabb szoftverba való belépést és újbóli adatrögzítést.

Számlaadat szolgáltatás a NAV felé

Minden gazdasági szereplő számára fontos kötelezettség az adók bevallása és megfizetése. Ezt támogatandó elindult annak az előkészítése, hogy a NAV 2021-től az eSZJA mintájára áfabevallási tervezetet készítsen a vállalkozásoknak. Ennek keretében ez év júliusától az online számlaadat szolgáltatási kötelezettséget kiterjesztik minden belföldi adóalany közti számlára, függetlenül annak áfa tartalmától. A kormányzati tervek közt szerepel, hogy 2021. január 1-től már a magánszemélyek részére kiállított számlákról is adatot kell majd szolgáltatni. Az adatszolgáltatási kör kibővítésétől az várják, hogy több szektorra is piactisztító hatással lesz.
A magyar gazdaság két csoportját alkotó szereplők, a multik és a KKV-k innovációs és digitális képességei között jelentős különbségek mutatkoznak. A jogszabályi megfelelésen túl a versenyképesség javítása szempontjából is fontos feladat a kkv szektor szereplőinek a felzárkóztatása.
Ennek az évnek a különlegessége, hogy már most kihirdetésre kerültek nem csak az év eleji, hanem az évközi adójogszabály változások is. Az elmúlt hetekben számos híradás jelent meg az online számlajelentési kötelezettség témában. A következő hónapok kiemelt feladatának tartjuk üzleti partnereink felkészítését a jogszabályi megfelelésre. Ezért az egészségügyi vállalkozásokat célzó tájékoztató sorozatot indítunk az online számlázás és online adatszolgáltatás témákban. Ennek keretében foglalkozni fogunk azzal, hogy mi az adatszolgáltatás módja és a határideje a számlázó programmal előállított számlák és a kézi számlatömbben kiállított számlák esetében, hogy melyek az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének az előfeltételei, hogy lehet elkerülni a duplikált adatrögzítést, és az a jogszabályi előírások elmulasztásából adódó esetleges bírságolásokat.

Kinek érdemes a NetDoktorban számlázni?

Ha az Ön egészségügyi szolgáltatást nyújt, a vállalkozása elavult számlázó szoftvert használ, vagy még kézi számlatömbből számláz, de nem szeretne extra adminisztrációs feladatokat végezni, duplán adatokat rögzíteni, ha a számlázó programot bármikor, bárhonnan elérhető módon szeretné használni, ha nem szeretne jelentős összegű NAV mulasztás bírságot kockáztatni egy rosszul, későn vagy hibásan beküldött számla kapcsán, akkor váltson a NetDotor orvosi programból elérhető online számlázóra!

Figyelje a témában közzé tett tájékoztatásainkat és/vagy írjon nekünk az info@dericom.hu e-mai címünkre és felvesszük Önnel személyesen a kapcsolatot!