Mikortól kell a pontokat gyűjteni?

A szoros praxisközösségeknek 2021.07.25-ig kellet megküldeni a csatlakozási kérelmet a szükséges mellékletekkel együtt a praxiskezelő, OKFŐ részére. A dokumentumok ellenőrzését követően az OKFŐ a praxisközösséget nyilvántartásba vette, és ennek megtörténtéről tájékoztatta az érintetteket. Ha a dokumentumok valamilyen okból nem voltak megfelelőek, akkor hiánypótlásra szólította fel a kérelmezőt. A hiánypótlásra 30 nap áll rendelkezésre. A praxisközösségeknek a bejegyzést követő hónaptól kell a pluszként vállalt tevékenységeket megkezdeni.
Ha egy praxisközösség nyilvántartásba vétele augusztusban megtörtént/megtörténik, akkor szeptembertől indul a praxisközösségekről szóló 53/2021. (II. 9.) Korm. rendeletben meghatározott plusz feladatok végzésének a kötelezettsége.

Mennyi pontot kell elérni?

A plusz feladatok teljesítését praxisközösségi szinten kell teljesíteni.

Az elvárt teljesítménybe az OKFŐ által ajánlott feladatok számítanak be.
>>praxisközösségek számára ajánlott prevenciós és egyéb szakmai feladatok<<

A praxisoknak külön-külön, havonta 100 pontot kell elérniük. Ez egy átlagérték. A praxisközösségen belül az egyes praxisok teljesítménye lehet eltérő, mivel a pontok a praxisközösség szintjén összeadódnak.

Nézzünk példaként egy öt praxisból álló praxisközösséget, melyet az OKFŐ 2021.08.05-én vesz nyilvántartásba. Mivel csak a bejegyzést követő hónaptól számít az elszámolási kötelezettség, ezért négy hónapra az öt praxisnak 2000 pontot kell együttesen elérnie. Ez havi 500 pontot jelent. Előfordulhat, hogy szeptemberben nem sikerül elérniük ezt az elvárást, viszont októberben fölötte teljesítenek. Így a teljesítmény kiegyenlítődik. Az is megtörténhet, hogy az egyik praxis jóval a tőle várt 100 pont fölötti eredményt produkál az egyik hónapban, míg egy másik praxis ugyan ezen időszakban nem éri el az elvárt minimumot.

Mikor kell jelentést készíteni?

Beszámolót negyedévente kell benyújtani, de az elvárt pontértéket éves szinten kell teljesíteni. Vagyis, ha a nyári hónapokban elért pontérték alacsonyabb, azt az őszi hónapok teljesítménye kompenzálni tudja.

Kinek a feladata a jelentés beküldése?

A jelentés benyújtását a praxisközösségi vezető felelősségi körébe sorolja a rendelet. Ebből következik, hogy a teljesítmények folyamatos nyomon követése is az ő feladata és felelőssége.

Hogyan kerülnek a pontok forintosításra?

A plusz feladatok végzése a praxisközösségi csatlakozással tett vállalás. Külön többletfinanszírozás nem jár az elért pontokért, viszont feltétele a szoros praxisközösségi tagokat megillető 100%-os bértámogatásnak.

> a bértámogatás táblázat<<

Hol kell a nyilvántartást vezetni?

A szakmai tevékenységek elvégzésének egészségügyi dokumentumait medikai szoftverben kell tárolni.

A NetDoktor medikai szoftverben lehetőség van rá, hogy az ellátás (személyes vagy telemedicinás) alkalmával a nyújtott szolgáltatást a praxisközösségi tevékenységekhez az orvos hozzácsatolja, amennyiben az az OKFŐ által közétett listában szereplő tevékenységek közé tartozik. Ez csupán csak egy plusz kattintást igénylő feladat, viszont ezzel megoldódik, hogy ezek a szolgáltatások praxisközösségi tevékenységről készült riportokban lekérdezhetők és összesíthetők legyenek.

A témáról bővebben a 2021.07.30-i bejegyzésünkben olvashat.

Ha Ön is szeretne egy olyan szoftverrel dolgozni, ami a praxisközösségi munkát maximálisan támogatja, kérje ajánlatunkat! Írjon nekünk az info@dericom.hu címünkre!

Lépjen velünk kapcsolatba!