A praxisközösségi nyilatkozatok megtételére alig két hét állt rendelkezésre. Ha a szolgáltatók a jelentkezéseket 2021. február 28-ig postára adták, akkor az áprilisi utalásokkal együtt az emelt összegű bértámogatást az év elejéig visszamenőleg meg kell kapniuk.

A szakdolgozók után automatikusan 2021. január 1-ig visszamenőleg jár a bértámogatás.
Az orvosokra azonban más szabályok vonatkoznak. A praxisközösséghez nem csatlakozó praxisok is automatikusan megkapják 2021. január 1-ig visszamenőleg az orvos után is a 30%-os bértámogatást. A 80%-os bértámogatás viszont csak abban az esetben jár, ha a háziorvosi szolgáltató 2021. február 28-ig nyilatkozott a praxisközösségbe belépésről. Ha nem, akkor a továbbiakban csak a jelentkezést követő időszakra lesz jogosult a támogatásra, visszamenőleg nem.
Maximális, 100%-os bértámogatásra azok jogosultak, akik vállalják, hogy egyesült, integrált praxisközösség és praxisközösségi konzorcium keretein belül fogják a feladatokat ellátni. A maximális bértámogatásra csak azt követően válnak jogosulttá a szolgáltatók, hogy a praxiskezelő (OKFŐ, Országos Kórházi Főigazgatóság) nyilvántartásba veszi őket.

Azok, akik visszaküldték praxisközösségi felvételi kérelmüket az OKFŐ részére, a nyilatkozat tétellel a Pkr. 2. §. (2) bekezdése szerinti kötelezettségek teljesítésére is vállalást tettek. Ezek a következők:

 • a területi kollegiális szakmai vezetői választásokon való részvétel,
 • a praxiskezelő, illetve a területi szakmai vezető által összehívott konzultációkon való részvétel,
 • hetente legalább 20 óra rendelési idő biztosítása, benne legalább 4 óra prevenciós rendeléssel,
 • a prevenciós rendelés során a praxiskezelő által megadott módszertanok alkalmazása,
 • a praxis aggregált morbiditási, mortalitási és a praxiskezelő által kért statisztikai adatok összeállítása és megadása,
 • a területen működő háziorvosi szolgálatokkal közös helyettesítési rend kialakítása,
 • valamint a területen működő háziorvosi és háziorvosi ügyeleti szolgálatokkal ügyeleti rend kialakítása..

A jelentkezési űrlaphoz tartozó tájékoztató szerint a kollegiális praxisközösségeknek a nyilatkozatban foglalt vállalások teljesítésére 60 nap áll a rendelkezésükre. Ebben a 60 napban a praxiskezelő a vállalások teljesítését nem ellenőrzi. Ez a türelmi idő 2021. április végén lejár. Már csak kevesebb, mint 40 nap áll a praxisok rendelkezésére, mindez egy járvánnyal és oltási kampánnyal terhelt időszakban, hogy szükség szerint átalakítsák a rendelési időket, hogy kialakítsák a közös munka keretrendszerét, és felkészüljenek a praxiskezelő által kért statisztikai adatszolgáltatásra.

NetDoktor Praxisközösség Modul

Lehetővé teszi

 • a praxisok flexibilis összekacsolását,
 • a feladatok összehangolását.

Biztosítja

 • a közös adminisztrációs felület használatát,
 • a riportolási, statisztikai és jelentési felületet,
 • az egymással és a lakossággal történő hatékony kommunikációt.

A Dericom Kft. tagja volt a 2012 és 2016 közötti SH/8/1 Svájci Projekt fejlesztői konzorciumának, amely az alapellátási praxisközösségi modell informatikai hátterét dolgozta ki az ÁEEK megrendelése alapján. Az itt szerzett tapasztalatokra épül a NetDoktor a Praxisközösség Modul.

Az elmúlt 3 évben a NetDoktor több Praxisközösség számára is biztosította a teljes körű informatikai hátteret. Dr. Hasitz Ágnes – háziorvos, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség szakmai vezetője 34 munkatársával közösen 2019 óta használja a NetDoktor praxisközösségek számára fejlesztett szolgáltatásait.

A most kialakulóban levő praxisközösségek esetében, főként a szoros praxisközösséget működtetni kívánó csapatoknak ez az informatikai hálózat, ami a háziorvosi szoftver és a közös praxisközösségi felület között van, lehetőséget teremt, hogy gyakorlatilag minden funkciót, plusz foglalkozásokat, rendeléseket, prevenciós rendelést, szűréseket kezelni lehessen, nyomon lehessen követni, és megszámlálhatatlan szempont szerint lehessen statisztikai adatot kinyerni.” Tovább>>>

Meggyőződésünk, hogy a jó szoftver csak az alap. A rendszerbevezetés akkor lesz sikeres, ha a szállító kiforrott szoftverbevezetési módszertannal, szerteágazó integrációs lehetőségekkel, valamint rugalmas ügyfélszolgálattal áll az ügyfelek rendelkezésére.
Munkatársaink 2017 óta csaknem 700 praxisnál indították el a NetDoktor medikai rendszert. Közel ugyan ennyi esetben végeztek sikeres adatkonvertálást a korábban használt szoftverek adataiból. Több mint kétszer ennyi felhasználónak segítettek a szoftver használatát elsajátítani, és ugyan ennyi felhasználó napi munkáját segítik folyamatosan napi 12 órás ügyfélszolgálattal.

Dr. Békássy Szabolcs – háziorvos (Dunavarsány) 2018-ban váltott a NetDoktorra.

„Egyértelműen a felhő alapú adatbázistárolás, és a szoftver webböngészőből történő elérésének köszönhető mobilitás miatt döntöttem a váltás mellett, hiszen tevékenységemet több telephelyen végzem egyidejűleg. Az új szoftverre történő áttérés egyáltalán nem igényelt infrastruktúra fejlesztést. Az új informatikai környezethez történő alkalmazkodásban a Dericom munkatársai készségesen rendelkezésünkre álltak telefon és számítógépes távelérés útján egyaránt. A program felhasználóbarát mivoltának köszönhetően kollégáim könnyedén elsajátították a program használatát, pár nap alatt fennakadások nélkül folytatódhatott a megszokott ritmusban a rendelés. A felhasználói felület egyszerű kezelhetőségének köszönhetően pár hét elteltével már dinamikusabbá is vált az ügykezelés.”

Mind a “laza” mind a “szoros” praxisközösségek esetén előírás

 • a közös módszertan alkalmazása,
 • meghatározott óraszámú prevenciós rendelés,
 • a közösen kialakított helyettesítési és ügyeleti rend és
 • a praxis és praxisközösségi szintű morbilitási, mortalitási és egyéb forgalmi statisztikák, jelentések folyamatos készítése.

Mindehhez hasznos segítséget nyújt a NetDoktor Praxisközösség Modul. Keressen minket!