A napokban jelent meg az 53/2021. kormányrendelet, mely a háziorvosi praxisok bérfejlesztésének kérdését összekapcsolta a praxisközösségek kialakításával. A rendelet igen szűk határidőt szabott meg arra, hogy a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosok jelezzék azon szándékukat, hogy részt kívánnak-e venni praxisközösségi munkában. A rendelet részletszabályai még nem ismertek, ami nagyban gátolja, hogy az érintettek megalapozott döntést hozhassanak.

Épp ezért a MOK levélben fordult az OKFŐ-höz, melyben kérte a határidő kitolását és a részletszabályok mielőbbi kidolgozását és közzétételét.

  • A levél kitér arra, hogy mielőbb szükséges a hiányzó megyei és országos kollegiális szakmai vezetők, illetve a praxisközösségi működés alapját jelentő területi kollegiális szakmai vezetők megválasztása és bemutatása.
  • A szakmai szervezet e levélben kérte a rendelet 3. § (1) f) és g) pontjának részletes kifejtését is, mely már a kollegiális praxisközösségekre vonatkozóan is előírja, a tagok részvételét „a területen működő háziorvosi szolgálatokkal közös helyettesítési rend” és a „a területen működő háziorvosi és háziorvosi ügyeleti szolgálatokkal ügyeleti rend” kialakításában.
  • A levélben a MOK azt is jelezte, hogy indokoltnak tartják a jelenlegi kollegiális vezetői területek határainak újra gondolását és az orvosírnok foglalkoztatásának támogatását is.

A praxisközösségi munka hatékony folytatásának nélkülözhetetlen eleme egy jól működő, közös informatikai platform.

A NetDoktor már bizonyított a praxisközösségek létrehozására irányuló EFOP 1.8 pályázat nyerteseinek körében. A praxisközösségben részt vevő szakemberek ugyanannak a felületnek a használatával tudták a csoportmunkát hatékonyan megszervezni és dokumentálni. A háziorvosi szoftver és a praxisközösségi felület integrált együttműködése lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag minden funkciót, plusz foglalkozásokat, rendeléseket, prevenciós rendelést, szűréseket kezelni lehessen, nyomon lehessen követni, és megszámlálhatatlan szempont szerint lehessen statisztikai adatot kinyerni.

Milyen szolgáltatásokat nyújt a NetDoktor Praxisközösségi Modul a csoportmunkához?

A praxisközösséghez tartozó praxisok számára közös informatikai felület biztosítása.

  • A közös adminisztráció és adatszolgáltatás támogatása.
  • A praxisközösségi munkatársak feladatvégzésének összehangolásához automatikusan szinkronizálódó közös naptár biztosítása.
  • Az elvárt összesítések, statisztikák, jelentések elkészítése.
  • A felmerülő informatikai igények rugalmas megvalósítása.

Ha első kézből szeretne információkat a NetDoktor praxisközösségi munkát támogató szolgáltatásairól, akkor kérjük olvassa el DR HASITZ ÁGNES háziorvos, diabetológus, üzemorvos, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség szakmai vezetőjének beszámolóját.