Az egészségügyi ellátórendszert érintő átalakítás két pillére az alapellátás megerősítése és a szakellátás átalakítása. Az intézkedéscsomag koordinálásával megbízott egészségügyért felelős államtitkárság az alapellátás szereplőinek a jelenleginél nagyobb szerepet szán az egészségfejlesztés, a szűrés és gondozás, valamint a krónikus betegségek kezelésének a területén. Ebbe az irányba hat a bértámogatással ösztönzött praxisközösségek létrehozása.

Bértámogatás alakulása

2022-től még inkább megéri a szoros praxisközösségekhez történő csatlakozás. A bértámogatás szociális hozzájárulási adóval növelt összege az eltelt gyakorlati idő függvényében tovább emelkedik.

Az asszisztensek a praxisközösségi csatlakozástól függetlenül kaptak bérkiegészítést. Az ő esetükben a bértámogatás attól függ, hogy a dolgozó hány év gyakorlati idővel rendelkezik (mennyit igazolt), és hány

>>>Szakdolgozói bértámogatás 2021-2022 összehasonlító táblázat<<< 

A háziorvosi, fogorvosi szolgálatok és szakellátó fogászatok orvosi bértámogatásának összege azonban attól függően emelkedik, hogy a praxis élt-e a praxisközösségi csatlakozás lehetőségével, és azon belül mely formát választotta. Az orvosi bértámogatás 100 százalékét csak azok a praxisok kapták/kapják meg, melyek vállalták/vállalják a praxisközösségi együttműködés valamely szorosabb formáját.

>>>Orvosi bértámogatás 2021-2022 összehasonlító táblázat<<<

Praxisközösségi formák

Azok a praxisok, melyek a tevékenységüket egyesült praxisközösség, integrált praxisközösség vagy praxisközösségi konzorcium formájában kívánják végezni, először a területi kollegiális praxisközösségbe kellett/kell belépniük, majd azon belül hozhatnak létre szorosabb együttműködési formát. A rendelet eredetileg az egy telephelyen vagy az azonos településen egymással szomszédos praxisok számára tette lehetővé a szoros praxisközösség létrehozását. Ám az ez év májusában életbe lépett módosítással már az egy járáson belül, egymás közelében működő praxisok is alkothatnak egy szorosan együttműködő praxisközösséget. A rendelet értelmében minimum 5, maximum 10 háziorvosi, vagy házi gyermekorvosi szolgálat alkothat egy szoros praxisközösséget, melyhez 5 praxisonként egy fogorvosi szolgálat csatlakozhat.
A praxisközösségeknek 2021 végére kell megalakulniuk.
A praxisközösségekről szóló rendeletben meghatározott szoros együttműködési formák közül a legnépszerűbb várhatóan a konzorciumi forma lesz, mivel ennek keretei között a szolgálatok teljes mértékben megőrizhetik a gazdasági és a szakmai önállóságukat. FONTOS, hogy a konzorciumi formában az új konzorciumi együttműködési megállapodásnak kifejezetten a 53/2021. (II. 9.) Korm. rendelet (Pkr.) szerinti praxisközösség megalakítására kell irányulnia. A korábban más célból kötött megállapodások nem megfelelők. A MOK közzétett egy kiinduló tervezetet a praxisközösségi konzorcium, illetve konzorciumi együttműködési megállapodás létrehozásához. Az iratminta a résztvevők igényei, a kapcsolódó jogszabályok és esetleges praxiskezelői javaslatok alapján egyediesíthető.

A bértámogatáson túli további előnyök

A szorosabb együttműködésnek a magasabb bértámogatás mellett más előnyei is lesznek. Lehetőség nyílik pályázatokon való indulásra. Pályázni lehet majd a praxisközösségi vezetők, a külső szakemberek, a praxis dolgozói által vállalt többletmunkák díjazására. Ezeket ugyanis nem a 100 százalékos bérkiegészítésből kell kigazdálkodni. Erre plusz forrás áll majd rendelkezésre.
Pályázni lehet majd eszközbeszerzésre és informatikai fejlesztésekre.

A praxisközösségek informatikai támogatása

A praxisközösségek esetében, főként a szoros praxisközösséget működtetni kívánó csapatoknak olyan rendszerek alkalmazására lesz szükségük, ami minden szereplő – orvos, praxisközösségi vezető, praxiskezelő, páciens, biztosító- számára azonnal elérhető információt szolgáltat.
A Dericom Kft. tagja volt a 2012 és 2016 közötti SH/8/1 Svájci Projekt fejlesztői konzorciumának, amely az alapellátási praxisközösség modell informatikai hátterét dolgozta ki, majd az itt szerzett tapasztalatokat beépítette a saját medikai rendszerébe. Az alapellátásban egyedülálló online technológián működő NetDoktor medikai rendszer flexibilisen testre szabható. A praxisok működése egymással összekapcsolható. Számtalan praxisközösség szintű prevenciós, morbilitási, forgalmi stb. statisztika és jelentés érhető el a rendszerben. 2018 óta a NetDoktor több Praxisközösség számára is biztosítja a feladatellátáshoz nélkülözhetetlen informatikai hátteret.

Dr. Békássy Szabolcs – háziorvos (Dunavarsány) 2018-ban váltott a NetDoktorra.

„Egyértelműen a felhő alapú adatbázistárolás, és a szoftver webböngészőből történő elérésének köszönhető mobilitás miatt döntöttem a váltás mellett, hiszen tevékenységemet több telephelyen végzem egyidejűleg. Az új szoftverre történő áttérés egyáltalán nem igényelt infrastruktúra fejlesztést. Az új informatikai környezethez történő alkalmazkodásban a Dericom munkatársai készségesen rendelkezésünkre álltak telefon és számítógépes távelérés útján egyaránt. A program felhasználóbarát mivoltának köszönhetően kollégáim könnyedén elsajátították a program használatát, pár nap alatt fennakadások nélkül folytatódhatott a megszokott ritmusban a rendelés. A felhasználói felület egyszerű kezelhetőségének köszönhetően pár hét elteltével már dinamikusabbá is vált az ügykezelés.”

NetDoktor Praxisközösség Modul

A NetDoktor Praxisközösség Modul lehetővé teszi

  • a praxisok flexibilis összekacsolását,
  • a feladatok összehangolását.

Biztosítja

  • a közös adminisztrációs felület használatát,
  • a riportolási, statisztikai és jelentési felületet,
  • az egymással és a lakossággal történő hatékony kommunikációt.

Meggyőződésünk, hogy a jó szoftver csak az alap. A rendszerbevezetés akkor lesz sikeres, ha a szállító kiforrott szoftverbevezetési módszertannal, szerteágazó integrációs lehetőségekkel, valamint rugalmas ügyfélszolgálattal áll az ügyfelek rendelkezésére. Munkatársaink 2017 óta csaknem 700 praxisnál indították el a NetDoktor medikai rendszert. Közel ugyan ennyi esetben végeztek sikeres adatkonvertálást a korábban használt szoftverek adataiból. Több mint kétszer ennyi felhasználónak segítettek a szoftver használatát elsajátítani, és ugyanennyi felhasználó napi munkáját segítik folyamatosan napi 12 órás supporttal.

Kiemelt figyelmet fordítunk a praxisközösségek működésének a támogatására.

Lépjen velünk kapcsolatba!