Bár még csak a két hete jelent meg a praxisközösségekről szóló 53/2021 (II.9.) Korm. rendelet (Pkr.), a napokban már le is telik a háziorvosi szolgálatok nyilatkozattételére megadott határidő.
2021. február 28-ig kell nyilatkozni a praxisközösségbe belépésről, különben nem jár január 1-ig visszamenőleg az emelt bértámogatás az orvosok részére.

Összefoglalónkkal szeretnénk néhány, a témához kapcsolódó kérdés megválaszolásában segíteni.

Kikre és miként vonatkozik a praxisközösségekről szóló 53/2021 (II.9.) Korm. rendelet (Pkr.) és a finanszírozásról szóló módosult 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet?

A TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉGGEL működő

  • háziorvosi,
  • házi gyermekorvosi és
  • fogorvosi praxisok

szakdolgozóira és orvosaira vonatkozik.

A SZAKDOLGOZÓK AUTOMATIKUS, az ORVOSOK a PRAXISKÖZÖSSÉGI SZERVEZŐDÉSTŐL FÜGGŐ bértámogatásra jogosultak.

Mitől függ a bértámogatás mértéke?

Szakdolgozók és orvosok esetén sem számít az eddigi bérük, javadalmazási formájuk, csak a gyakorlati idejük.
Az orvosok bértámogatása a gyakorlati időn túl a praxisközösségi regisztrációtól is függ.
FONTOS: A szakdolgozói bértámogatás lehívásához és a praxisközösséghez nem csatlakozó praxisoknak csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felé kell a gyakorlati időket jelezni, praxisközösségi regisztrációs feladatuk nincs.

Mikortól jár a bértámogatás?

A szakdolgozók után automatikusan 2021. január 1-ig visszamenőleg jár a bértámogatás. Az orvosokra azonban más szabályok vonatkoznak. A praxisközösséghez nem csatlakozó praxisok is automatikusan megkapják 2021. január 1-ig visszamenőleg az orvos után is a 30%-os bértámogatást. A 80%-os bértámogatás viszont csak abban az esetben jár, ha a háziorvosi szolgáltató 2021. február 28-ig nyilatkozik a praxisközösségbe belépésről. Ha késik a jelentkezése, a továbbiakban csak a jelentkezést követő időszakra lesz jogosult a támogatásra, visszamenőleg nem.
Maximális bértámogatásra azok jogosultak, akik vállalják, hogy egyesült, integrált praxisközösség és praxisközösségi konzorcium keretein belül fogják a feladatokat ellátni. A maximális bértámogatásra csak a nyilvántartásba vételt követően válnak jogosulttá a szolgáltatók.

Kinek kell a nyilatkozatot tennie?

A praxisközösséghez csatlakozásról a háziorvosi szolgáltatónak kell nyilatkoznia. Vagyis ha a szolgáltató az Önkormányzat, akkor az Önkormányzatnak kell kezdeményeznie a vele egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló háziorvos praxisközösségi részvételét.
A szolgáltató akkor is jelezheti csatlakozási szándékát, ha nyugdíjas orvost foglalkoztat. Betöltetlen körzetek is csatlakozhatnak egy praxisközösséghez, ha a szolgáltató vállalja a részvétel feltételeit.
FONTOS: Ha egy szolgáltató több praxist is működtet, akkor a nyilatkozatot külön-külön valamennyi praxisra be kell nyújtania.

Hol kell nyilatkozni?

A nyilatkozat elérhető elektronikusan, viszont ki kell nyomtatni és aláírást követően postázni kell.

Kik tartoznak egy praxisközösséghez?

A kollegiális praxisközösségek területi egységek.
Szorosabb praxisközösségi formát választó szolgálatok esetén is először be kell lépni a kollegiális praxisközösségbe. 2021. február 28-ig erről kell nyilatkozni. Ezt követően lehet megkezdeni az egyesült praxisközösség, integrált praxisközösség vagy praxisközösségi konzorcium létrehozását. Az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint praxiskezelő fogja közzé tenni a szoros praxisközösségbe jelentkezés feltételeit és a benyújtandó dokumentumok listáját.

Kapnak-e a praxisközösségek informatikai támogatást?

Mind a “laza” mind a “szoros” praxisközösségek esetén előírás

  • a közös módszertan alkalmazása,
  • meghatározott óraszámú prevenciós rendelés,
  • a közösen kialakított helyettesítési és ügyeleti rend és
  • a praxis és praxisközösségi szintű morbilitási, mortalitási és egyéb forgalmi statisztikák, jelentések folyamatos készítése.

Ezekhez nyújt hasznos segítséget a NetDoktor Praxisközösség Modul.

A Dericom Kft. tagja volt a 2012 és 2016 közötti SH/8/1 Svájci Projekt fejlesztői konzorciumának, amely az alapellátási praxisközösségi modell informatikai hátterét dolgozta ki az AEEK megrendelése alapján. Az itt szerzett tapasztalatokra épül a NetDoktor a Praxisközösség Modul.
Az elmúlt 3 évben a NetDoktor több Praxisközösség számára is biztosította a teljeskörű informatikai hátteret. Rengeteg fejlesztés révén a gyakorlatban felmerülő prevenciós, csoportmunka és többletszolgáltatással kapcsolatos praxisközösségi igények beépítésre kerültek a szoftverbe.

Keressen minket bizalommal!