A NetDoktor Kommunikációs Modul fejlesztésébe jóval a járvány kitörése előtt kezdtünk bele. Akkor még nem gondoltuk, hogy hamarosan ekkora lesz az igény az ilyen és ehhez hasonló alkalmazásokra. A helyzetre való tekintettel felpörgettük a fejlesztést és a produktumát most ingyenesen elérhetővé tesszük mindenki számára, aki használni kívánja. A Modul alkalmazása hatékony segítség az orvos-beteg találkozások számának a csökkentésében.

NetDokotor Kommunikációs Modul

A Modul aktiválásával a praxis felhasználói hozzájutnak egy netdoktoros e-mail fiókhoz. Ezáltal a NetDoktor kezelői felületéről közvetlenül küldhetnek e-mail üzeneteket és csatolmányként mellékleteket a pácienseik számára. Lehetőséget ad a Modul a csoportos e-mail küldésre és persze a válasz üzenetek fogadására is. Az e-mail üzenetek címzettjei több módon is megadhatók. A különböző időszerű feladatok miatt értesítendő páciensek leválogatását követően az e-mail címek egyszerűen átemelhetők a Kommunikációs Modulba, és máris kiküldhető számukra egy egyedileg vagy pedig egy előre letárolt e-mail sablon alapján megírt üzenet, és egy csatolt dokumentum vagy kérdőív. A Modulba természetesen beépítettük a koronavírus  gyanús betegek kikérdezésére összeállított kérdőívet is.

Ha a páciens már rendelkezik a NetDoktor Páciens mobilapplikációval, akkor az orvos-beteg kommunikáció a levelező rendszer helyett, ezen a csatornán keresztül is működhet. Az orvos és a regisztrált páciens mindenféle adatküldési költség nélkül tud teljesen védett és biztonságos csatornán keresztül értesítéseket küldeni, konzultálni, dokumentumokat (igazolás, beutaló, lelet, stb.) és kérdőíveket (prevenciós, életmódi, 3G, stb.) küldeni és fogadni.

A NetDoktor Kommunikációs Modul a járvány miatti vészhelyzetben különösen hasznos, de a helyzet normalizálódását követően is hatékony segítség lehet a mindennapi munka során, amikor jogosítvány alkalmassági vizsgálat, időszerű védőoltás, kötelező státuszvizsgálat, korcsoportos szűrés, táppénzes felülvizsgálat, lejárt közgyógyigazolás vagy más hasonló okból előnyös, ha értesítést kap a páciens az orvosától.

Online koronavírus kérdőív mindenkinek

Szeretnénk a járványkezelés frontvonalában dolgozó valamennyi orvos számára hathatós segítséget nyújtani. Ezért létrehoztunk egy a koronavírus (COVID-19) fertőzés gyanújával jelentkező betegek kikérdezését szolgáló webes felületet is. Ezt a szolgáltatást nem csak a NetDoktor szoftver felhasználói tudják igénybe venni. A szolgáltatás bárki számára elérhető, aki érvényes pecsétszámmal regisztrál a rendszerbe, függetlenül attól, hogy milyen orvosi programot használ, csupán csak regisztrálni kell. Regisztrálni a 9 jegyű OEP kóddal és pecsétszámmal lehet, függetlenül attól, hogy milyen orvosi szoftvert használnak a rendelőben. Regisztrációt követően, ha kap egy hívást az orvos egy páciensétől, aki esetleg koronavírus fertőzött lehet, akkor csak az a feladata, hogy a fenti oldalon beírja a betegének az e-mail címét, és megnyomjon egy gombot. Ezzel a  koronavirus@netdr.hu címről egy e-mail kerül kiküldésre, amiben található egy link, amire ha rákattint a beteg, akkor kitöltheti az aktuális eljárásrendnek megfelelő COVID-19 kérdőívet. A beküldés után az orvos gépén meg fog jelenni a visszaérkezett űrlap, amely alapján eldönthető, hogy az eset minek minősül, és milyen további eljárás szükséges.

Amennyiben az eljárási rend, illetve a kérdőív tartalma változik akkor az online technológiáinak köszönhetően a változásokat azonnal át tudjuk vezetni mi is a rendszeren.

A szolgáltatás már tesztelés alatt van, és néhány napon belül elérhető lesz mindenki számára.

A koronavírus járvány országos terjedésének szempontjából március vége, április eleje vízválasztó lehet. Az eddigi tapasztalatok alapján egy adott országban az első fertőzések megjelenése és az esett számok megugrása között 3-5 hét telt el. Ezt mutatják az olaszországi, a németországi, a franciaországi, de még a dél-koreai adatok is. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöket mihamarabb, minél több egészségügyi dolgozó számára elérhetővé tegyük.