Ez év tavaszán a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt a kormány elrendelte, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó, 65 évesnél idősebb orvosok és szakdolgozók lehetőség szerint ne találkozzanak a betegekkel. A személyes betegellátás alól felmentett orvosok és szakdolgozók távoli rendszerhasználatának támogatására elindult az EESZT mobilToken azonosítási rendszer, ami biztosítani tudja a kártyaolvasóval történő belépéssel azonos funkciók (e-recept, beutaló, szakorvosi javaslat, ambuláns lap, stb…) elérését.
Az ÁEEK akkor csak az androidos telefonokra tudta a szolgáltatást biztosítani, iPhone készülékekre még nem. Most azonban már az iOs-es telefonokra is elérhetővé vált az EESZT mobilToken alkalmazás.

Mi a mobilToken?

Az EESZT mobilToken egy mobil eszközre telepíthető azonosító kód generáló alkalmazás, amely az EESZT bejelentkezéshez egy egyszeri, és egyedi PIN kódot állít elő, ami alkalmas az EESZT felhasználók azonosítására. Ilyen és ehhez hasonló megoldásokkal az online banki szolgáltatások használata során már többünk is találkozott. Az eSzemélyivel történő azonosításhoz képest ez a megoldás jelentős előrelépés az EESZT távoli elérésének a támogatásában.

Akár androdidos telefonra, akár iPonre kívánja letölteni az alkalmazást, fontos, hogy az eSzemélyi és a kártyaolvasó (esetleg a fizikai token) is rendelkezésre álljon. A regisztrációs folyamatnál mind a mobil készülék, mind pedig a felhasználó azonosítására szükség van. A regisztráció az EESZT Ágazati Portálon keresztül elérhető webes felületen valósul meg eSzemélyi, vagy fizikai token alapú hitelesítést követően. Egy személy csak egy készülékre tudja telepíteni az alkalmazást. Ha időközben újabb készülékre váltana, akkor a korábbit az Ágazati Portálon törölni kell, mert csak ezt követően lehetséges az új készüléket beregisztrálni a rendszerbe.

Az EESZT mobilToken csak egy az azonosításhoz szükséges alkalmazás, aminek a futtatásához okostelefon szükséges. Arra, hogy a felhasználó milyen eszközön lép be az általa használt orvosi szoftverbe nincs semmiféle ráhatása. Vagyis az orvosi program megnyitására használt informatikai eszköz (pl. PC, laptop, tablet) és a mobiltelefon, melyre az EESZT mobilToken fel lett telepítve, nem szükséges, hogy (földrajzilag) egy helyen legyenek.

Az EESZT mobilToken ingyenesen letölthető a Google Play (android) és az AppleSore (iOS – iPhone) ) on-line áruházakból.

Online technológiák alkalmazása az alapellátásban

A járvány miatti néhány nap alatt kellett átszervezni az egészségügy működését. Az alapellátásban a hangsúly az on-line megoldások irányába tolódott el, ami felértékelte a NetDoktor orvosi szoftver nyújtotta szolgáltatásokat. Szoftvercsaládunk legújabb tagja,a NetDoktor egy online működő, platformfüggetlen rendszer, melyet a felhasználó bárhonnan, bármikor, bármilyen informatikai eszközzel használhat, és számos adatbázissal van összekötve.
Az orvos informatika területén eltöltött évtizedek alatt, többször kellett fejlesztési irányokat meghatároznunk. Ezeknek a döntéseknek a meghozatala előtt mindig feltettük magunknak azt a kérdést, hogy mitől lesz igazán jó egy program? Úgy gondoljuk, hogy nem elég, ha egy szoftver rendelkezik a szükséges funkciókkal, de szerethetőnek is kell lennie. Ehhez az kell, hogy könnyen kezelhető, a felhasználó számára jól áttekinthető legyen.

A DeriCom Kft. fejlesztési stratégiája, hogy

  • megbízható, átlátható, könnyen és gyorsan használható programot fejlesszen, és
  • minden felhasználó megtalálja az egyszerű felület és a szakmai segítség számára optimális elegyét.

A NetDoktor szoftver alapkiépítésben rengeteg funkciót, nézetet és beállítási lehetőséget tartalmaz. A rendeléshez szükséges alapfunkciók mellett számos extra szolgáltatást biztosít a szoftverkövetési alapdíj fejében.

Alapfunkciók

  • teljeskörű dokumentumtár,
  • komplex előjegyzési naptár és határidő napló,
  • teljeskörű EESZT funkcionalitás /pl. EHR dokumentumok le- és feltöltése, kiváltott vények megjelenítés/ ,
  • komplex statisztika tetszőleges adatokról,
  • több ezer beépített sablon és magi,
  • diktafon, mobil scanner, digitális aláírás a kapcsolt mobil applikációval,
  • többféle ellátásnézet,
  • teljeskörű mobilitás.

A még teljesebb funkcionalitás érdekében a NetDoktor orvosi szoftverhez érdemes a napi feladatokat leginkább támogató modulokat is bekapcsolni. Minden modul kipróbálható, bekapcsolást követően egy hónapig díjmentesen éles módon használható.

A NetDoktor program nem csak személyre szabható hanem személyre is kell szabni. Minden típusú számítógép, tablet, laptop, operációs rendszer, böngésző, videókártya, monitor más-más megjelenítést fog eredményezni a NetDoktor megnyitásakor. A rendszer képes minden felületen a lehetőségeknek és igényeknek megfelelő nézetet megjeleníteni, de ehhez szükség van a felhasználó részéről a neki megfelelő beállításokra. A Beállítások/Ellátás/Általános menüpontban más-más alap beállítás között lehet barangolni. Érdemes őket kipróbálni, hogy lássuk mit tudnak, és ezekből mik hasznosak a számunkra. Minden táblázat nézetben, ahol oszlopok vannak, azok egyenként be- és kikapcsolhatók. Annak megfelelően, hogy melyek azok, amik feltétlen fontosak, érdemes úgy beállítani a nézetet, hogy azok teljes terjedelmükben olvashatók legyenek.

A felhasználói visszajelzések folyamatosan igazolják, hogy jól határoztuk meg a fejlesztés fő csapásvonalát a NetDoktor szoftverünk kapcsán.

„A NetDoktor felhasználóbarát, gyors, a betegágy mellett is elérhető, egyénre szabható használhatósággal bír, és a krónikus beteggondozást kifejezetten támogatja.”
(DR HASITZ ÁGNES háziorvos, diabetológus, üzemorvos, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség szakmai vezetője)