Az egészségügyi adatok hozzáférhetősége az EESZT-ben

Biztosan kijelenthetjük, hogy 2020-ban dömping szerűen nőni fog az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) struktúráltan tárolt adatok mennyisége.

Ez részben abból adódik, hogy 2020 júliusától a magánorvosok és a fogorvosok is kötelesek adatokat szolgáltatni az elvégzett ellátásokról és beavatkozásokról, másfelől a rendszer 2017-es indulását megelőző 5 év adatainak feltöltéséből. Ugyan is módosult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet és az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (Eüak.) is. 2020-tól minden nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi,- és fogorvosi szolgáltatási típuskóddal és működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató számára kötelező lesz az EESZT-hez való csatlakozás, illetve 2020. július 1-jéig fel kell tölteni az EESZT-be a 2012. november 1-jét követően keletkezett zárójelentéseket, ambuláns lapokat és leleteket.

Ezzel lehetővé válik a betegek előzményadatainak, kórtörténeteinek teljesebb megismerése, hiszen a más szolgáltatóknál és a korábban keletkezett dokumentumok is elérhetőek (lesznek) a központi rendszeren keresztül. Az orvos ezáltal gyorsabban tud diagnózist felállítani, és hatékonyabb terápiát tud megállapítani a betegei számára. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel történő adatcsere lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók személyesebb ellátást nyújtsanak, javuljon a kommunikáció és a betegek tapasztalatai. Ehhez azonban megfelelő orvosi szoftver szükséges.

NetDoktor – akkreditált orvosi program

A NetDoktor EESZT kompatibils medikai rendszer, ami azon túl, hogy lehetővé teszi a kötelező adattovábbítást, számos plusz szolgáltatást is biztosít.
A felhasználó bárhonnan be tud jelentkezni a programba, mivel ez egy online medikai rendszer. A rendeléshez használt szoftverhez egy orvos-beteg applikáció is tartozik, ami hatékonyan segíti a praxis menedzselését, és kiegészíti az orvos-beteg kapcsolatot. A rendszerhez folyamatosan új modulokat kapcsolunk be. Ilyen a betegbehívó rendszer, hogy a páciensek minőségi ellátásban részesülhessenek már a váróba lépés pillanatától kezdve, illetve a számlázó modul, mely szintén a korszerű betegkiszolgálást hivatott biztosítani.
A mindennapi gyógyítási gyakorlat ma már elképzelhetetlen a magas szintű informatikai háttér és az erre épülő alkalmazások nélkül. Azonban az sem mindegy, hogy milyen támogatást kapnak a felhasználók a szoftver üzemeltetőktől. A NetDoktor supoortosai munkanapokon 7-20 óra között állnak az ügyfelek rendelkezésére.

VIR – Beteghívó modull

A VIR több mint egy behívó rendszer. Nem csak az orvost és az asszisztenst hivatott kiszolgálni, de a rendelő ajtaja előtt várakozók betegeket is. A váróban elhelyezett monitoron láthatják, hogy hányan vannak még előttük, tájékoztató anyagokat olvashatnak a rendelőben elérhető szolgáltatásokról, stb.

Orvos-Beteg applikáció

A NetDoktor Orvos mobil applikáció olyan Android és iOS mobilra ingyenesen letölthető applikáció, amely a medikai szoftver szatellit eszközeként segíti az orvos és asszisztens munkáját a lenti funkciókkal.

Dokumentum szkenner

A mobil telefon fényképezőjét felhasználva pillanatok alatt lehet jó minőségű képet készíteni a beszkennelendő egy vagy több oldalas dokumentumról (pl. lelet, zárójelentés, szakorvosi javaslat,stb.). Az elkészült képet/képeket a mobil app egy PDF dokumentummá alakítja, és felküldi a NetDoktor szerverre. A felhasználó az adott páciens ellátásának megfelelő helyre tudja becsatolni a dokumentumot. Így jóval gyorsabban tudja ezt megoldani, mint egy hagyományos szkennerrel.

Diktafon funkció

A mobil telefon Google szövegfelismerő segítségével a diktált szöveget írásos formává alakítja, és felküldi a NetDoktor szerverre. Így a páciens panasza, vizsgálati leírása, javaslata, szöveges terápiája, stb. akár diktálással felvehető az ellátási lapra.

Digitális aláírás

A páciens nyilatkozatai ill. más általa aláírandó dokumentumok esetén is alkalmazható. A mobil érintő képernyőjén a beteg aláírja azt a szöveget, amit a monitoron előzőleg megtekintett, és a saját kézaláírása, bekerül a nyomtatvány megfelelő helyére, ami azzal együtt tárolódik el a Dokumentumtárba. Ezzel időt és rengeteg papírt lehet megspórolni.

Értesítési modul

Az értesítési modul automatikus értesítést küld az időszerű eseményekről (pl. emlékeztető vizsgálati időpontról, gyógyszerfelírás esedékességéről) a páciensek számára e-mailben, a későbbiekben pedig majd a NetDokor Páciens applikáción keresztül is. Jelzi, ha elektronikus laborleletek érkeznek, vagy ha egy pácienstől érkezik előjegyzés, konzultációs igény, vagy dokumentum.Tervezzük, hogy az értesítési modult a NetDoktor Orvosi Applikációba is becsatornázzuk. Így amikor a páciens a NetDoktor Páciens applikációban az orvosa rendelési és előjegyzési időszakából kiválasztja a neki megfelelő szabad időpontot, akkor az megjelenik a NetDoktor orvosi program naptárában illetve a NetDoktor Orvosi Appjában is.

Számla modul

Bevezetés előtt áll a Számlázz.hu on-line e-számla rendszer illesztése a NetDoktor-hoz. Ezen szolgáltatás segítségével a NetDoktorból közvetlenül lehet majd NAV által akkreditált papír alapú számlát vagy e-számlát kiállítani a páciensek számára.

“Egy jó szoftver csak fél siker. A másik részét a körültekintő ügyféltámogatás adja.”

A NetDoktornál tavaly bevezettük a személyes ügyfélszolgálati kapcsolattartó rendszerünket, aminek eredményeként minden ügyfél személyre szabott kiszolgálást kap. A felhasználók számának dinamikus bővülését ügyfélszolgálatunk létszámnak és elérhetőségének bővítésével is követjük. Így ezt az évet már 6 support munkatárssal indítottuk, akik munkanapokon 7-20 óra között állnak a felhasználók rendelkezésére.

A NetDoktor olyan szolgáltatásokat nyújt, melyek hatékonyan segítik a praxis menedzselését és a betegkiszolgálást.