A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt Kásler Miklós utasítására felfüggesztették a halasztható egészségügyi ellátásokat, ezzel a népegészségügyi szűrések is leállításra kerültek, azért hogy a vírus terjedését gerjesztő személyes kontaktusokat a minimálisra csökkentsék.

Egy a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás felmérte, hogy az egyes társadalmi csoportokat hogyan érintette az ellátások felfüggesztése. Az anyagból többek közt az derült ki, hogy a férfiak 22 százaléka jelzett az ellátás hiányából fakadó egészségügyi gondot, míg a nők aránya 28 százalékos volt.

A láthatatlan áldozatok számának csökkentése miatt már május elején történtek intézkedések az egészségügy újraindítására. Ebbe a sorba illeszkedik, hogy 2020. június 1-től – a járványügyi szabályok keretein belül – újra elérhetővé váltak a szervezett szűrővizsgálatok, az emlő-, a méhnyak, a vastagbél-és végbélszűrések is.

A daganatos betegségek a korai stádiumban való kiszűrése közös társadalmi érdek. Ezért is került a háziorvosi praxisok finanszírozásába is beépítésre az „Átszűröttségi mutató”, mely azt kívánja mérni, hogy mely háziorvos, mennyire képes ösztönözni a „kockázatos korcsoportba tartozó betegeit” a népegészségügyi szűréseken való részvételre. Azok a praxisok részesülnek pontozásban, amelyek elérik az ellátási területüknek megfelelő célértéket. Az egyes háziorvosi szolgálatokra jutó pontszámok összeadásra kerülnek és a rendelkezésre álló keretösszegből a háziorvosi szolgálatok pontszámuk arányában részesülnek.

A háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok finanszírozásába beépített indikátor rendszer további lényeges elemei népegészségügyi célú szűréseken túli prevenciós tevékenységek, a gyógyszerrendelési gyakorlat, valamint a betegségcsoportokhoz tartozó gondozási tevékenységek vizsgálata.

Indikátor rendszer

Az indikátorrendszer működtetéséhez szükséges adatok részben az úgynevezett B300-as, tételes betegforgalmi jelentésekből nyerhetők. Másrészt a rendszer úgy épül fel, hogy ahol csak lehetséges, ott ne csak a háziorvos saját jelentései legyenek az adatforrások. Az összetett rendszer egyrészt lehetővé teszi, hogy a minősítés alapját ne kizárólag egyes tevékenységek, hanem a komplex háziorvosi munka adja.

A célértékek elérését a Netdoktor speciális funkciókkal támogatja. Ezek használatával az orvosok pontszámai emelkednek, és ezzel párhuzamosan a bevételük is növekszik.

A NetDoktor – Indikátor Modul feladata a háziorvosi betegellátásban 2014-ben az OEP által bevezetett indikátorok figyelése, a jelzések alapján az indikátor-pontok maximalizálása és ez által a praxis finanszírozás növelése. A szoftver 16 felnőtt /vegyes és 8 gyermek indikátort kezel. A NetDoktorban az indikátor figyelésnek két szintje van.

Alap Indikátor Modul

Az alap modul a páciens ellátása során figyelmeztet a program, ha az adott beteg ellátása során valamely indikátort érintő tevékenységet kell elvégezni és meg is jelöli a konkrét ellátási feladatokat.

Extra Indikátor Modul

Az extra modul az alap modulra épül. A modulon belül letöltődik a NEAK által havonta kiadott indikátor értékelés. Ezeket feldolgozza a program és kiértékeli a múltbeli és a jelenlegi ellátásokkal kapcsolatos indikátor pontokat. Indikátoronként és az összes indikátort összefoglaló praxis szintű elemzéseket, diagramokat, listákat, nyomtatványokat készít a rendszer, amivel teljes egészében maximalizálni lehet a háziorvostól függő indikátor alapú finanszírozást. A listák alapján meghatározható, hogy mely páciensekre teljesült az indikátor-feladat és melyekre nem. A szoftver kiszámolja, hogy ezek közül hány pácienst kell még bevonni az indikátor feladatokba ahhoz, hogy a praxis elérje az adott területen az indikátor célértéket és finanszírozási alapot jelentő pontot, pontokat kapjon. A páciensek kiértesítését a szoftver külön Kommunikációs modullal és egy mobilapplikációval is támogatja.

Felhasználóink visszajelzései alapján a praxis finanszírozásának menedzselésében további hasznos eszköz a NEAK modul.

NEAK modul

A NetDoktor megoldotta, hogy a praxissal kapcsolatos minden NEAK által publikált dokumentumot minden éjszaka letölti a rendszer és beemeli a praxis adatállományába. Ezeket a dokumentumokat feldolgozza, és az összes ezen adatokból leszűrhető információt a praxis számára átlátható, jól értelmezhető formában elérhetővé teszi.

A letöltött dokumentumok a következők:

  • Jelentési hibalisták és kísérőjegyzékek (B300, Ambuláns, Változásjelentés, Heti TP jelentés)
  • TAJ jogviszony-ellenőrzés eredménylista
  • Indikátor – részletes lista
  • Indikátor elszámolás
  • Finanszírozási pénzforgalmi kimutatás
  • Összesített változásjelentésen alapuló elszámolás
  • OEP válaszüzenetek

Alapoktól a teljes funkcionalitásig

A DeriCom Kft. fejlesztési stratégiája, hogy megbízható, átlátható, könnyen és gyorsan használható programot fejlesszen, és minden felhasználó megtalálja az egyszerű felület és a szakmai segítség számára optimális elegyét. A NetDoktor a rendeléshez szükséges alap funkciók mellett számos extra szolgáltatást biztosít az szoftverkövetési alapdíj fejében. Ám a még teljesebb funkcionalitás érdekében a NetDoktor orvosi szoftverhez érdemes a napi feladatokat leginkább támogató modulokat is bekapcsolni és az NetDoktor mobilapplikációt ingyenesen letölteni.