Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni védőoltás – hangzott el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs október 8-i sajtótájékoztatóján.

A vakcina nem csak a veszélyeztetett csoportokba tartozók számára lesz ingyenes, a kormány szándéka szerint ebben a szezonban mindenki térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz. Mindenki, akinek jut belőle. Ugyanis országosan 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre. Az előző néhány évben jellemzően 700-800 ezer adagot használtak fel a rendelkezésre álló készletből. Azonban a koronavírus járvány miatt számítani lehet rá, hogy az idén többen kívánják magukat beolttatni influenza ellen, mint a korábbi években. Ráadásul az oltást úgy kell megszervezni, hogy közben a koronavírus-járvány elleni védekezés szabályait is betartsák és betartassák. Ez komoly terhet fog róni a háziorvosokra.

Egy korábbi bejegyzésben részletesen foglalkoztunk a NetDoktor nyilatkoztatást támogató funkcióival. A NetDoktor Orvos applikáció szkennelő és aláírás funkciója hatékonyan támogatja a nyilatkozatok kezelését. A szkennelő funkcióval a papíralapú dokumentumok fotóit pillanatok alatt a páciens kórlapjához lehet csatolni. Az aláírás funkcióval pedig a mobil eszköz kijelzőjén alá lehet írni a beleegyező nyilatkozatot.

A koronavírus járvány második hullámáról szóló prognózisok közül, az egyik legpesszimistább felvetette annak a lehetőségét, hogy az influenza és a koronavírus egymást erősítő terjedésével egy úgynevezett ikerjárvány alakulhat ki. Viszont azt is látható, hogy a pandémia megfékezésére bevezetett intézkedések, a nemzetközi utazások leállása és a maszkviselés szabályozása megakasztotta az influenza szokásos vándorlását az egyes kontinensek között, ami azt eredményezte, hogy a világ déli féltekén az idén elmaradt az influenza járvány.

Az oltás lebonyolításának a megszervezésében hasznos segítséget jelent az időpont foglalások automatizált kezelése. Az előjegyzés alapfeltétele, hogy a praxis naptára, rendelkezési ideje legyen megfelelően beállítva a NetDoktor szoftverben vagy az orvos appban. Így a NetDoktor Páciens applikációt használó pácienseknek lehetőségük van az orvos naptárába betekinteni, és kiválasztani a számukra megfelelő szabad időpontok egyikét. Ha valamilyen ok miatt az orvos mégsem fogad az adott időpontban beteget, lehetősége van törölni az előjegyzést. A törléssel egyidejűleg a beteg is automatikusan értesítést kap a mobilkészüléskére, és lehetősége van másik időpontot választani. Ugyan ez fordítva is érvényes. Az időpont foglalás biztonságos és automatizált kezelése nem csak a praxis dolgozóinak vesz le terhet a válláról, hanem a betegeknek illetve a hozzátartozóiknak is kényelmes megoldást jelent az orvossal való kapcsolattartásra. Ugyanis egy felhasználó több profilt is létrehozhat, így nem csak a saját, de a szeretteinek az egészségügyi ellátását is kézben tarthatja.

Mindkét alkalmazás, a NetDoktor Orvos és a NetDoktor Páciens applikáció a Google Play áruházból illetve az App Store-ból ingyenesen letölthető.